Traction kite

Beraber uçurtma yapıyoruz.
Post Reply
Sechkyn

Traction kite

Post by Sechkyn »

Hepinize merhabalar;

Traction kite dedikleri modeller konusunda yardıma ve hevesli üyelere ihtiyacım var.

biraz araştırdım ve birçok bilgi arasında kayboldum. :oops:

Birkaç link vereceğim:
Burada çeşitli modeller var:
http://www.wingine.nl/
http://www.kitedesign.nl/

Bu arkadaş çok başarılı bir şekilde her adımı açıklamış ve resmetmiş.
http://www.kitebuilder.com/forums/viewt ... sc&start=0

http://www.chrismillerstuff.com/Kites

http://www.student.oulu.fi/~pstolone/fi ... oject.html

Benim bulabildiklerim bunlar...
sizlerde bu tür uçurtmalar ile bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Elimdeki TAFETTA ile çıtasız 4 ipli güç uçurtması yapmak istiyorum.
Sizce hangi model olmalı?

Bir model belirlersem resimli anlatır, çorbada tuzum olur.

Hepinize saygılar,sevgiler,
Seçkin Barlas
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Bildiğim kadarı ile bu konuya ilgi duyan ben, Melih, Serçin ve Emin bey var. Ben yapmayı düşünmüyordum. Amacım çok iyi tasarlanmış, iyi bir uçurtma alabilmek. :roll: Kusursuz bir uçuş beni mutlu edecek. Diğer yandan deneme amaçlı bir tane yapabilirim. Ama biraz tembelim. :oops: Ayrıca tafetanın bu iş için uygun olacağını sanmıyorum. :cry: Ripstoplarımız gelirse sırada bekleyen daha temel uçurtmalarım var. Onlardan sonra ziyan edebileceğim kumaş olursa (beceremeyebilirim ya da ortaya çıkan uçurtmanın uçuşundan memnun kalmayabilirim.) dikmeyi deneyebilirim. :roll:
Kitebuilders'da gördüğüm model benim linkini verdiğim yazılım ile hazırlanmışa benziyor. Daha önce denediğim çekici uçurtmalarda gördüğüm en önemli problem rüzgar pencerelerinin dar olması idi. Merkezin dışına çıktıkça kanatların kapanma sorunu oluyor. Çok geniş sahalarımız olsa bunu sorun etmeyiz. Sahil boyunca uçurtmayı rüzgar penceresinin merkezinde tutar ve üç tekerlerle gezeriz. Fakat arazi sorunumuz olduğu ve hep olacağı için genelde daha çok manevra yapmamız gerekecek. Melih'in bir ara düşündüğü tuz gölüne gidebilirsek ve eğer rüzgar da olursa bir tek orada rahat edebiliriz. Bir başka sorun ise çekiş-kaldırma kuvvetleri ile hız yapma orantıları. Uçurtmalar yazılım desteği ile geliştiriliyor ve aerodinamikleri oldukça iyi çözümlenmiş. Bizim yapacağımız uçurtmalarda katlanma, çekiş gücü, kaldırma, hız yetersizlikleri gibi sorunlar olacağını önceden kabullenmeliyiz.

Keşke Catia kullanabiliyor olsaydım. (Uçakların tasarlandığı, rüzgar testlerinin de simüle edildiği yazılım.)

Kaliteli bir uçurtma alıp iyice eskidikten sonra kesmeyi ve model çıkartıp dikmeyi düşünüyordum. Ama madem heveslisin bizde gazı veririz. Kim tutar seni. :twisted:
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

Sechkyn
Çekiş için kullanılan uçurtmalar temelde aynı, kesinlikle 4 ipli olması gerekiyor, çünkü fren ve hucum açısının ince ayarı için arka uçlara bağlı fren iplerine ihtiyaç var.

Yükek hız ihtiyacın yok ise Nasa Parawing yapabileceğin en iyi çekiş uçurtması, ancak unutmaman gerekiyor ki bu uçurtma 20-50 km/h dan hızlı uçamaz, Dolaysı ile S şeklinde uçuş görüngeleri izleyerek hareket edeceksen bu hızın bayağı düşük olacka demek. Gerçi 3.2 m2 lik NPW nin verdiği hız da kontrol kolaylığı da bana yeterli gelmişti, daha fazla sürat isteyeceğimi pek sanmıyorum ama foil forumunda uçurtmaların rüzgar hızına bağlı olarak ürettiği gücü de unutmamak lazım.

Foil uçurtmaların en büyük özellliği, uçuş hızı ile kaldırma kuvveti arasındaki lineer olmayan orantı. Bu uçurtmalar rüzgar hızından çok hareket ettikleri hava katmanı içerisindeki aerodinamik formları sebebi ile kaldırma kuvveti üretiyorlar, tıpkı bir uçağın rüzgar, kanatlarındna geçen havanın etkisi ile havalanması gibi.

Foil dikmek pek zor değil, ancak bu verdiğin linklerde ayrıntılı bilgi olmadığı dikkatimi çekti. google da arama yaparken "sewing" (dikmek) kelimesinide arama kriterlerine eklersen, uçurtma profilinden çok dikiş teknikleri üzerine olan siteleri bulabilirsin. Ben flexyfoil dahil 4 adet foil diktim bu güne kadar. Tafettayı unutabilirsin, serçin de bir tane dikmişti tafettadan, onunki biraz daha iyi durumda ama çok ağır kumaş ve rijit değil.

Ben ribstopum geldikten sonra oturup hesaplayacağım, eğer mümkün olursa 5 metrelik bir foil dikmeyi istiyorum. Ancak unutmamak lazım, hiç artık kumaş çıkmasa bile 5 metrekarelik uçurtma için 15 metrekare kumaş lazım. Yani, uçup uçmayacağı bile belli olmasa da, pek ucuza gelmiyor.
İlk etapta en iyisi ya tafetta ile dene yanıl, veya hazırını al rahat et.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Kitebuilder linkine göz attım. Foilmaker kullanmışlar.
İlk uçuşu anlattığı bölüm:
http://www.kitebuilder.com/forums/viewt ... c&start=80

Uçurtmayı yapan progcraft az rüzgarlı bir günde uçurtmayı denemiş. 1mph, en hızlı zamanda 3-4mph. Uçurtma havalanmış ve uçmuş. Yani az rüzgarda iyi bir uçuşu varmış. 2 saat uçurmuş. Rüzgar penceresinin kenarlarında yeterli kontrol varmış. Ama rüzgar az olduğunda kontroller cevapsız kalabiliyormuş. (pencere kenarlarında) Genel olarak uçuşundan memnun.

İlk dikkatini çeken NPW9b'den daha iyi güç ürettiği ve iyi bir hıza sahip olduğu olmuş. NPW'yi uçurmayı eski bir helicopter uçurmaya benzetiyor. Sürekli kontrol vermen gerekiyor, rüzgar sabitken bile. Fazla çekince burundan katlanıyor, fazla fren verince alttan katlanıyor.

Junkie (yaptığı uçurtma) tamamen farklıymış. Sadece güç iplerine asıl ve bırak uçurtma uçsun diyor. Kontrol vermeye gerek yok. Uçurtmayı 180 derece döndürdüğünde bile az rüzgara rağmen hala güç üretimini koruyor diyor. Güç transferi oldukça iyi, çok yumuşak. NPW de güç sıfırdan tam güce göz açıp kapayana kadar çıkıveriyor. NPW kontrolü güç bir uçurtma diyor. Junkie'nin yumuşaklığından çok hoşlanmış. gaz pedalına yavaşça basmak gibi diyor. Yere yakınken yavaşça kaydırabiliyormuş.

Diğer yandan Junkie NPW kadar atik değilmiş. NPW keskin dönüşler yapabiliyor, köşe bile dönebiliyor ama junkie böyle değil diyor.

Junkie rahat kontrol ediliyormuş. Güç ve fren iplerini dengeleyerek katlanmasını engellemek zor değilmiş. Ama NPW sıkça katlanıyordu diyor.
Junkie her pozisyonda havalandırılabiliyor, katlandığında kolayca açılabiliyormuş. 2 saatlik uçuşta sadece 2 defa katlanmış. Rüzgar penceresi NPW'ye göre genişmiş.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Sechkyn

Post by Sechkyn »

Üstadların bile:
"dene yanıl veya hazırını al"

"iyi birşey bulursam satın alacağım"
demesi beni biraz yıldırdı.

Zaten elimde TAFETTA bu iş için uygun değilmiş.
Ayrıca başlangıçtan sonuna kadar bu tip bir uçurtmayı dikmek biraz meşakatli .
200 küsür kağıttan çıktı al,
Bunları kes yapıştır,
Şablonları çıkart,
Kumaşları kes,
Henüz hakim olamadığım şekilde dikimlerini yapmaya çalış.....

Neyse, sanırım biraz ertelesem daha iyi olacak.
bende bir senedir üzerimdeki uçurtma dikme ATALETİNİ kırıp sizlerin aranıza yeni bir uçurtma ile çıkmak istemiştim. :cry:
Buda demek oluyor ki, aranıza tekrar gelsem bile esas görev yine KUYRUK TOPLAMAK olacak. :oops:

bende ne yapayım bari bir tane daha NPW5 dikeyim. 8)

PEKİ bir soru daha sormak istiyorum:
"sizce elimdeki TAFETTA ile çıtasız-güç uçurtması ne yapabilirim?"
öneriniz varmı?

Saygılar,
Seçkin Barlas
Melih

Post by Melih »

Vallahi tafetta esnek olduğu için, özel bir formu olmayan uçurtmalar yapman gerekiyor sanırım. Buun en iyi örneği NPW, ama benim de hep aklımda olup bir türlü vakit ayıramadığım C-QUAD da yapabilirsin. Bu uçurtma bir uzun, 2-4 tane de kısa çıtadan oluşuyor. Sörf falan yapıldığını da gördüm. Bu arada sörf için çıtalı uçurtma kullanmanda da bir sakınca yok, uçurtma sörfünü icat eden Naish abimiz (1980 başı) bizim 2 ipli akrobat delta uçurtmaların büyüğünü yaparak bu işi yapmış yıllarca. Daha sonra biraz daha değişik bir model icat etmiş. Bu gün kullanılan şişme olanlar daha 13 yıllık bir uçurtma modeli (yine Naish abinin işi). Bu uçurtmalar bile 6-7 yıldır 4 ipliler , yani uçurtma işi henüz çok yeni. Benim ilgilendiğim 3 yıl içinde bile birsürü yeni techizat icat edildi.

Bence hiç canını sıkmadan, keyfince deneme yanılma metodu ile takıl. Altanın çevirdiği yazıdaki gibi, foillerin kontrolü daha kolay, hatta en kolayı Lynn model sadece iki ucunda ipler olan hilal şeklindeki foiller veya şişme olan modeller. bunlar tunel gibi durdukları için rüzgarı alıp dümdüz kalıyorlar, kontrollere dokunmadığınız sürece dümdüz kalıyorlar.

Yanlız rüzgar pencereleri feci şekilde dardır, bildiğim en geniş pencere 160 derece civarında NPW5 e ait, ancak o durumda da kontorller birhayli zorlaşıyor ve güç sıfır. Foillerin her zaman daha dardır ama onlar da kütleleri ve hızları sebebi ile 180 derecenin dışıa bile bir anlığına çıkıp geri gelebilirler ama 120 derecenin dışında sabit durabildiklerini ne gördüm ne okudum.

Power kite işlerind epencere çok mühim değil aslında, çünkü bu meretler ihtiyaç duyduğun gücü merkezde üretiyorlar, merkezin dışı biraz yalan. Merkezde kalıp hareket edebilmek için de altanın söylediği gibi, "tuz gölü" dışınd apek şansımız yok malesef. Ben burdur gölünün kuru olan 6-7 kilometrekarelik bölümünün ve kıyıarının da uygun olduğu kanaatindeyim ama gidip test etmedne bişey diyemeyeceğim.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Melih wrote: Yanlız rüzgar pencereleri feci şekilde dardır, bildiğim en geniş pencere 160 derece civarında NPW5 e ait, ancak o durumda da kontorller birhayli zorlaşıyor ve güç sıfır. Foillerin her zaman daha dardır ama onlar da kütleleri ve hızları sebebi ile 180 derecenin dışıa bile bir anlığına çıkıp geri gelebilirler ama 120 derecenin dışında sabit durabildiklerini ne gördüm ne okudum.
Melih çevirdiğim yazıda tam tersini söylüyor. Benim de tecrübelerim o yönde oldu. Nasa'nın rüzgar penceresi dar. Nasa havada çok sık ve çok kolay katlanıyor. Uçurtma boyu çok büyük olmadığı sürece toparlanabiliyor, ama foiller her zaman daha rahat.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Sechkyn wrote:Üstadların bile:
"dene yanıl veya hazırını al"

"iyi birşey bulursam satın alacağım"
demesi beni biraz yıldırdı.
İlk olarak ben üstad olmadığımı belirteyim. Hele foiller konusunda (uçurtmak dışında) hiç tecrübem yok.

Dikmeyi düşünmeme sebeplerim nasıl oluştu?
- Henüz elimde ripstop yok.
- Stunt uçurtma diken tüm üyelerin fikri şu: Orjinalleri kadar iyi olmuyor. Bu durumda daha fazla dikiş sorunu olan foillerde daha fazla sorun yaşanabileceğini düşündüm. (Ama artık farklı düşünüyorum. Açıklayacağım.)
- Tembelim
- Çıkış almak ve onları kumaşa hatasız aktarmak konusunda endişeliyim.
- Foilmaker temel bir tasarım sunuyor. Uçurtma üreten firmalar ise oldukça gelişmiş uçurtmalar hazırlıyorlar. Onların planlarına ulaşamadığımız sürece çok iyi sonuç alamayız diye düşünmüştüm. Ama gördüğüm film beni tatmin etti. En azından denemeye değer.
- Çok kaliteli ve pahalı 2 iplilerin paralarını nasıl hakettiklerini gördüğüm için pahalı ve iyi bir uçurtmayı parayı kıyıp almaya karar verdim.
- Yapmam gereken öncelikli bir çok uçurtma var sırada.
- Buggy yapabileceğimiz bir alan yok.

Verdiğin linkte progcraft adlı üyenin foilmaker'ı kullanarak uçurtmayı hazırladığını ve iyi uçtuğunu görünce fikrim değişti. Filmi izlemeniz tavsiye olunur. Güzel bir uçuşu var. Zaten sen de filmi seyredince ve yazılımı da incelemişsen yapmaya karar vereceğini tahmin ediyorum.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

Foilmaker ile yapılan uçurtmalar gayet güzel uçuyor. Uygun profil kullandığınız sürece uçmada bir sorun yok zaten. Burada sorun seri üretimlerde halledilmiş problemlerin karşımıza çıkacak olması.

Örneğin, uçurtmanın hafifliği için mümkün olan en ince kumaş kullanılıyor ancak aşırı yük oluşan kısımlara destek vermek gerekiyor. Eğer bunu deneme yanılma ile öğreneyim derseniz, ya çok ağır ya çok kolay yırtılan bir uçurma yapmış oluyoruz. İplerin bağlanacağı yerler den tutunda, düğümün şekline kadar bir çok şey var dikkat edilecek. Bu yüzden öncelikle bir foil alıp incelemek iyi bir çözüm olabilir. Bir de bu el yapımı foillerde atlanan birsürü ek özellik oluyor. Örneğin kumsalda uçuracaksanız, aklıbaşında firmaların uçurmalarının firar kenarlarına koyduğu küçük cırtcırtlar sayesinde içeride biriken kumu boşaltmak mümkün. O cırtcırtı elyapımı uçurtmasına koyan henüz görmedim malesef. Veya köşeler gibi yere sürten kısımlarda kevlar karışımlı bir kumaş kullanılıyor ki uçurtmanın ömrü uzasın.

Neyse işte böyle. El yapımı tabii ki hazırdan çok daha zevkli, ama daha ucuza patladığını söyleyemeyeceğim. İmkan varsa almak iyi sonuç elde etmek için iyi ve ucuz bir çözüm. Eğer yurtdışına giden bir tanıdık yoksa veya amaç yaparkende keyif almak ise, tabii ki dikmek en iyisi :lol: :lol:

Altan
NPW nin rüzgar penceresini nekadar biliyorlar bilmem ama ben 180 dereceye kadar stabil şekilde uçuruyorum, normalde de 160 derecede gayet kullanışlı. (180 de durmak için fırtına lazım tabi) Gerçi NPW konusunda oldukça fazla uçuş saatim var sanırım ondan dolayı mesela bana hiç de uçu veya arkası katlanıyormuş gibi gelmiyor, gayet kolay uçuyor. Yani o yazıdaki arkadaşa pek katılamayacağım. Foiller NPW den metrekare başına 2-4 kat ağır (kumaş+dikiş yüzünden), bu da kinetik enerji biriktirebilmelerini sağlıyor ama az güçte uçurulmaları gerçekten çok zor oluyor. Logaritmik rüzgar hızı güç oranı lazımsa foilin üstüne yok tabi.

Tuz gölü için birşeyler yapsak mı bu yaz? Beraber birşeyler planlarsak çok daha kolay olur.
Sechkyn

Post by Sechkyn »

Merhabalar;

Altan beyin verdiği dikmeme sebeplerinin bazılarını tabiiki taşıyorum.
Öncelikle:
  • Ribstop'um yok
    Hayatımda hiç foil formlu uçurtma görmedim.
    Emeğimin boşuma gitmesini istemem
Bende sonunda Melih Hoca'nın önerdiği C-Quad uçurtmaya baktım ve çok hoşuma gitti.
http://www.prokites.com/cquad.htm

Hemen kısa bir araştırma yaptım ve DWG çizimini buldum.
Sonra Melih hoca ile telefonla konuştuktan sonra kendimi PLOTTER makinesinin önünde buldum.

"BIGGER IS BETTER" diyerek ve sanırım abartarak 6.3 lük bir C-Quad yapmaya başladım.

Planları bastırdım, şablonları kestim, şimdi sıra kumaş uygulamasında.
Şablonları yere serince karşıma çıkan manzara beni ŞOK etti.
uçurtmanın yarısı bile devasal oldu.
Sanırım eğer bu uçurtmayı yaparsam AYAĞIMI YERDEN kesecek. :lol:

Bundan sonra sizden hem manevi hem de teknik yardıma ihtiyacım var.

Kumaşları keserken 1.5cm lik dikiş payı bırakacağım. (YETERMI?)
Karbon fiber çubuk konusunda ise maksimum uzunluk varmı?
Karbon fiberin ÇAPI nekadar? (kanal yapmam lazım)
DAKRON bulma konusunda sanırım kendi başımın çaresine bakacağım.

Gelişmeleri bildiririm.
Sevgiler, Saygılar,
Seckin Barlas
Melih

Post by Melih »

Sechkyn

Hoca deme valla alınırım :) Serçin Hoca tamam çünkü gerçekten de öğretmenim benim üniversiteden, ama bende pek hocalık vasfı bulunmaz :lol:

Öncelikle şunusöyleyeyim, ilk seferde büyük boy yapmanın hem artıları hem eksileri var. Öncelikle artısı, kumaşın ve çıtaların normalden ağır olacağı için büyük uçurtma daha kolay uçar, küçük olandan. Ancak yanlış bişey yaptıysan da heba olacak malzeme miktarın ve emeğin bir okadar büyük olacak :(

Ben 6.3 metrekarelik bir C-QUAD ı uçurduğun hayal bile etmek istemiyorum, bu uçurma, NPW nin çıtalısı gibi birşey ve uçan sörf yelkeni gibi etki yapıyor, tahminimce 4 metreliği bile ayağını yerden keserdi.
Bir yandna da çok iyi yapıyorsun çünkü 3 yıldır elim birtürlü varıp da yapmadığım bu uçurtmayı ilk defa yapıp deneyeceğin için elimizde çok iyi bir referans kaynağı olmuş olacak. Bildiğim kadarı ile buggy yapmak için de çok etkili ve eşsiz bir tasarım C-QUAD. Deneyim göreceğiz artık.

Karbon çıtaların boyu konusunda bir sınırlama var, 4.000 metreden uzun olamıyorlar :lol: :lol: çünkü karbon liflerinin makinaya verildiği makaralarda 4.000 metre lif oluyor :) Yani senin ihtiyacından çook fazla. C-quad için kaçlık karbon lazım bilmiyorum, onu planları aldığın sitelerden bulmalısın, ancak bildiğim kadarı ile fazla kalın değil 4 mm civarında oluyorlar, çünkü asıl yülü sık aralıklarla yerleştirilen koşum ipleri karşılıyor ve uçurtma kullanılmadığı zamanlarda daire şeklinde katlanarak taşınıyor.

Bizim çıtaları aldığımız firmadan istediğin boyda karbon bulman mümkün, yeterli o çapta üretimleri olsun. Heyecanla beklemekteyim gelişmeleri bence C-quad başlığı açıp altına koysan iyi olur.
Sercin

Post by Sercin »

Selamlar saygılar;

C-Quad iyidir Seçkin. Yap valla görelim nasıl bir uçurtmaymış. Valla ben bu konuda tek şey söyleyebileceğim:
"Denemek lazım"
İstediğin kadar hesap kitap yap, yorumları oku, cizim yap vs. vs. Olmuyor. Bu iş uçurtmayı dikipte NYŞA (Normal Yeşilyurt Şartları Altında) denedikten sonra şurası şöyle olsa, burası böyle olsa daha iyi olurmuş diye kafa patlatmadan olmuyor.

Neyse, Uçurtma uçurmaktan çok yapmaktan, yapmaktan çok çizmekten zevk alan biri olarak (Autocad te milimi milimine tutuyor herşey o yüzden :) ) tünel çizimlerimi koyayım buraya. Belki işine yarar. Ben üstteki yapıyı tercih ediyorum. Emin Bey altta çizdiğimi önerdi. Yapımı daha kolay.

Serçin...

Image
ugi

Post by ugi »

FoilMaker buradan indirilebilir.

forumda bulunsun istedim.
Uğur YILDIRIM
Image
Post Reply