rüzgarın olmadığı günde uçurtma uçurmak

Tek ipli uçurtmaların yapımı ve uçuruluşu ile ilgi sorularınızı sorabilir, deneyim ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Post Reply
ekrem

rüzgarın olmadığı günde uçurtma uçurmak

Post by ekrem »

rüzgarın olmadığı günlerdede,tek ipli uçurtmaları uçurtmak mümkün.hafif uçurtma modellerinde
örnek Ziya beyin kartal modelinde,75 cm lik delta modelinde,arka çıtalarına uçurtmanın ağırlığını
taşıyabilecek miktarda uçan balon (helyum gazlı) bağlanarak ip ile yukarıya doğru salınır.Etkin hava akımına kadar salınır ve ilgili uçurtmanın uçması sağlanabilir.Deneme yapıldığında başarılı
olunacağını tahmin ediyorum.Böylelikle rüzgarsız günde uçurtma uçurulabilir.yorum ve önerilerini-
zi yazınız.
Altan
Site Admin

Re: rüzgarın olmadığı günde uçurtma uçurmak

Post by Altan »

Aslında rüzgarın aşağılarda olmadığı günlerde yukarılara, rüzgarın bulunduğu yere kadar uçurtmayı tırmandırdığımız zamanlar oldu. Uçurtmayı alıp birisi yeterince uzağa giderse ve koşarak uçurtmayı havalandırırsanız uçurtmayı yeterli yüksekliğe çıkartabilirsiniz. Az rüzgarda uçabilen tipte uçurtmalar var. Az rüzgarda uçan uçurtmaların forumda planı da var. Özellikle ninja delta uçurtmayı yukarılara göndermeden aşağılarda da uçurabilirsiniz. Hatta kapalı salonlarda bile. Bazı uçurtmalar tasarımları gereği çektiğinizde çok hızlanıyor ve bıraktığınızda geriye doğru süzülüyor. Yani yere doğru değil arkaya doğru biraz uçuyor. Bu da irtifa kaybetmeden ip bırakabilmenizi ve ipi tekrar çekerek hızlıca irtifa kazanmanızı sağlıyor. Fakat bir uçurtma bu şekilde havalandırmıştım. Arkaya doğru inerken süzülüşü beni şaşırtmıştı. Galiba buydu.
Image

Balonla havalandırma işi biraz garip, yani balon yeterli yüksekliğe çıkınca uçurtmadan ayrılmayacak. O zaman balonla uçmaya devam edecek. Yine de denemesi eğlenceli olacaktır.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
adnanbak

Post by adnanbak »

Geçen sene 23 nisan bayramında bir tüp helyum gazıaldım, birkaç kutu da çeşitli boylarda balon. öğrencilerimle bol bol uçan balon yaptık. Gene öğrencilerimle birlikte yaptığımız 7-8 adet delta tipi uçurtmaya Türk Bayraklarını taktık. uçan balonları da takınca havalandılar. bayram yerinde bayağı güzel görüntüler olmuştu. Ancak balonları bir gün önceden doldurduğumuz için biraz sorunlu oldu.Helyum lu Balonlar uçma kuvvetlerini çabuk kaybediyorlar.
Balon alırken kalitesine dikkat etmek gerekir galiba, çünkü uçurtmalar yükselince epey balon patladı. Bir de ara sıra ipleri kuvvetle çekerek uçurtmanın yükselmesini kontrol etmek gerekiyor.
Bu arada rüzgar çıkması da sorun yaratıyor(uçurtmaya balonlar takılı olduğu için.)
ekrem

Post by ekrem »

Adnan bey,uygulamanızı anlattıgınız için teşekkür ederim.Bilgilendirdiniz.Rüzgarsız havalarda denene bilir diye düşünerek,forum da konu açmıştım.Ben uygulamasını televizyonda belgeselde görmüştüm.Ahududu ziraati yapılan bir çiftlikte ,meyvaları kuşlardan korumak için çift keel'li kartal uçurtma'nın üstüne uçan balonları takmışlar,tarlada kartal sürekli rüzgarlı ve rüzgarsız havada uçmaya devam ediyordu.Balonların kalitesi ve gazın etkisi dolayısıylamı devamlı hareket halindeydi.Kartal uçurtmanın üzerindeki çift katlı keel'dan etkilendim.Delta (75lik ve100lük) uçurtmalarımda kullanmaya başladım.Sonuç mükemmel oldu.Keel açılınca rüzgarı tutuyor.Helyum gazı bulabilirsem.Denemek isterim.İyi günler ve çalışmalarınızda başarılar dilerim.Saygılarımla.
adnanbak

Post by adnanbak »

Ekrem bey; Biz uçurtmalara biraz fazla adette bayrak asmıştık. Bayraklar da epey ağırlık yapmıştı. Balonların kaldırma güçleri düşünce, bayrakların ağırlığı da sorun yarattı. Bayraksız belkide çok daha iyi netice verirdi. Saygılarımla...
Post Reply