kite buggy yapalım

Uçurtmalar ile ilgili genel bilgiler.
Melih

kite buggy yapalım

Post by Melih »

arkadaşlar buggy yapma konusunda uzun zamandır hevesim olduğunu ama sürekli plan değiştirip durduğumu biliyorsunuz. zeytinlide yemek sırasında aklıma geldi ve sanırım buggyi parçalara ayırma sorununu çözdüm. şimdi basitte olsa üçboyutlu olarak çizim bir bakayım dedim. sanırım standart bir buggy değil bunu yapacağım çünkü ayrılması gereken parça sayısı çok az.

Image

katlanmış hali böyle oluyor. yaklaşık 75 santimlik bir alana sığacak gibi ki bu araba bagajına rahat rahat sığar demek. çizimde olmayan arka kısımın sabitlenmesi için kullanılan 100cm lik bir bar daha olacak tabii ki. ters dişli iki vida aracılığı ile 1 dakika içerisinde arka kısım sabitlenerek binilebilir hale gelebilir umarım. tek sorun ön kısım çalışabilir, ki bu kötü olur, olmaması için ne yapılabilir henüz düşünüyorum. başka fikir varsa burada yazışalım.

Image
Sercin

Post by Sercin »

Selamlar;

@Melih:

Ön kısım çalışabilir derken ne kastettiğini pek anlamadım ama göbek kısmının sabitlenmesi için bir şey düşündüm. Belki işine yarar.

Image

Serçin...
led

slm

Post by led »

Eray Kara
Melih

Post by Melih »

çalışabilirden kastım sabit kalmaz, bu katlanabilir bir buggy olsun istediğimden göbek kısmı eklemli ve oynak olacak bu duurmda ne kadar sabitlenirse sabitlensin burun kısmı hareketli olur , titreşim artar, bir süre sonra göbekteki boşluklardan dolayı oynamalar olur. göbek kısmı için çizdiğin metal plaka çok tehlikeli böyle br barçaya kafamı vurmak istemem :)

klasik formata geri dönmeye karar verdim bu göbek sorunu sebebi ile. orta parça dik dörtgen profil yapılıp iki taraftan gelen borular buna vidalanıyor en az çıkıntırı olup sağlam olan format bu. biizmki katlanabilir olmayacak ama sökülebilir olması ile idare ederiz artık.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Kafa çarpmaları için koruyucu başlık gerek. En basiti ve ucuzu bisiklet kaskları olacaktır.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

Arkadaşlar bir aksilik çıkmaz ise, yarın bütün günümü sanayii deki atolyede, buggy yapmaya harcayacağım, henüz tekerlekler olmadığı için gövdeyi yapacağım, tekerlek için de genel bir boşluk bırakacağım ön kısımda, klasik kırmızı plastik göbekli tekerlekler pek uymuyor bu işe, o yüzden bir ihtimal en ucuzundan scooter motorsiklet tekerleği ve cantı alacağım, hem kalın lastikler kemde, jantlar metal. bir arkadaşım 25-30 milyona bulunabilir dedi, bakalım artık.
led

slm

Post by led »

kolay gelsin
Eray Kara
Melih

Post by Melih »

herkese selam, bu gün pek verimli geçmedi çünkü, atölyedeki bir takım işlere koşturup ancak 15:00 da işin başına geçebildim, 38mm çapında aldığım boruların hafif ancak bükülürken, et kalınlığının yetersiz olması, kullandığım hidrolik bükme aletinin boruvu bükmeyip katlamasına yol açtığından 2 kez alım yapmak zorunda kaldım, 2. sefer aldığım 25mm çapında 2 mm et kalınlığı olan boru bu iş için biçilmiş kaftan çıktı. ancak bu kaftanıda bükmek pek kolay değil bu yüzden çatalı oluşturacak u şeklinde büküm mümkün olmadı. bu yüden çatalı biraz çirkin olan kutu şeklinde kaynaklı parçalardan oluşacak. Bisiklet çatalım var ama çatala göre tekerlek bulunmadığından bu işi zor yoldan yapmak zorunda kaldım.

Yaparken resim çekiyorum ancak fotoğraf makinam şu an almanyada gezmek ile meşgul olduğu için(sevgilim ile beraber) sadece cep telefonu ile çekebiliyorum, pazartesi günü ancak telefondan alabileceğim. buraya koyarım.

Yarın buggy i bitireceğim ancak bu sefer de lastikleri almaya karaköye gitmeye zamanım kalmayacağından, pazar günü festivale getiremeyeceğim. Napalım eskişehirde pistte kullanırız artık :)
Melih

Post by Melih »

Arkadaşlar buggy için ayırdığım 3. gün de çok daha fazla yol kat etmeme ramen, yine tüm günümü bu işe ayıramadım, ancak süper bir gelişmeyi sizlere bildirmem gerekiyor. 30 cm lik şişme tekerlekler için yaklaşık 40 milyon gibi bir masraf söz konusu oluyordu ve bu tekerlekler rulman göbekli değil, göbekte silindirik bilyeleri olan ve kısa sürede zarar görecek tekerleklerdi. üstelik 3 tane lazım.

Bu gün bir tanıdığın sözünü dinleyerek kartal merkeze çok yakın bir yerde tekerleksan isimli firmaya gittim, adamların toplam 3000 farklı tekerlek ürettiğini duyunca şok oldum. bu 3000 çeşit arasında, 35 santim çaplı, havalı, çift rulman göbekli, el arabası tekerlekleri buldum ki, jantları metal ve tekerlekleri çok güzel desenli,araziye uygun. Üstelik tanesi 14 milyona :)

kendime yedek tekerlek bile aldım.

Buggy iyice şekillendi, sürekli birşeyleri kesip yeniden yapıyoruz, ustalar biraz amatörler, "uçurtma ile mi gidecen buna binip?" diyip gülüşüyorlar ancak, 2 deliği aynı hizada delemedikleri için bayağı canımı sıkıp, sonunda işi kendi başıma yapmam ile sonuçlandı durum. Kirli ama mutlu bir uçurtmacıyım :)

Şu araç bir sandarda otursun ve şekli şemali tam çıksın, hep beraber deneyelim. Ben altanın 2.5 lik foili ile çok eğleneceğim sanırım :)

İsteyenler olursa, (ben de istiyorum) pazlanmaz çelik malzeme alır, veya demir devam eder, şu andakini mastar olarak verir, aynısından kopya çıkarttırırız. Şimdilik emin bey, serçin ve ben varız zaten 3 tane yapacağız demek. İstekliler varsa, buradan iletişiriz, yaptırırım 5 tane falan. tekerlek maliyetlerinin düşmesi, ve kolay sökülüp takılma konusunda bayağı yol kat etmemden bakıyorum da, torna tezgahının yevmiyesini de versek, kaynak işini kuzenime değil de(berbat bir kaynakcıdır) kaynak ustasına da yaptırsak, arabalı birisi yardım ederse, kişi başı 100-150 milyon gibi birşeye bu iş kıvırabiliriz.

Tabi perlondan oturma sepetini herkes kendi yapacak :)
led

slm

Post by led »

@melih
gerçekten tebrikler...sanırım altından kalkamayacağınız şey yok gibi :) ...benide listeye alın...belki birden fazla olabilir...ama Samsundan size nasıl yardımcı olabilirim bilemiyorum ...
kolay gelsin
Eray Kara
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Melih ben istiyorum bir tane.
Aslında bir tane board almayı düşünüyordum. Buggy yapacak yer sorunu var. Gerçi board ile de yer sorunu var ama, board daha taşınır bir şey.

Arabaya plaka çıkartma işini yetiştiremediğim için Eskişehir'e gidemiyorum. Onun yerine yeni aldığım dikiş makinası ile güzel bir şeyler dikeceğim. Pazar günü Yeşilyurt sahilinde olacağız. Gelir misin?
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

tamam arkadaşlar bu gidişle bu iş için tesis kurup tüm dünyaya buggy satacağız :):)

@altan sanırım gelemem, pazarlarıda çalışmak zorunda kalıyorum, böyle bir sürü iş ile meşgul olmanın kötü yanıda bu.

@led zaten bir kişinin yardımı yeter, o da serçin bey olur sanırım, kendisi benim üniversitedne hocamdır ve çok da iyi bir mühendis, zaten buggy işine başladığımdan beri, "beraber yapalım" diyor kendisi ama ben atölyeye girdiğimde başka işler ile uğraşmak zorunda kalmam yüzünden cesaret edip "hadi bu gün yapalım" diyemiyordum.

@idle ne dersiniz hocam prototipi denedikten sonra 1-2 günümüzü bu işe ayıralım mı?

Buggymizin arka milini biraz daha geniş yapmak ve olur ya, tekerlek göbekleri, başka tekerleklere göre farklılık gösterir diye arka, aks ve tekerlek göbekleri bile ayrılabiliyor şu an. sök sök bitmiyor yani. ancak işçiliğide bir okadar zor oluyor, bizim için seri halde yaparken, izniniz ile bazı kısımları standart yapacağım ki iş çok zorlaşmasın. dediğim gibi tezgahın yevmiyesini verdikten sonra hiçbir sorunumuz yok ki günlük 50 milyon gibi birşey sanırım. tüm parçaları yapar atar tornacı. boruları arabası olan bir arkadaş ile alır keser bükeriz, kaynakcıya gidip kaynattırdık mı da bizden iyisi yok valla.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Melih harikasın. Bir de uygun yer bulsak keyifimize doyum olmayacak.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

uygun yer konusunda azıcık yaratıcı olmak gerekecek bence, normalde okyanus kıyılarında bulunan siyah sert kum bu iş için ideal, birde tabiki tuz gölleri.

bizde tuz gölü var, eh istanbula yakın rüzgarlı pek çok düzlük bulabiliriz bence. şile, kilyos kumlukları, edirne yolu üzerindeki geniş araziler falan. Yeni lastiklerimizin resmini çekseydim keşke, son derece hacimli lastikler ve dişleri güzel, çok yumuşak olmayan her türlü arazide sorunsuz gidebiliriz bence.

Bilmediğimiz bir sürü yer var istanbulda, mesela hiç aklıma gelmezdi, maltepede E5 in biraz üzerinde, ara sokak diyebileceğimiz bir yerde nefis bir gölet var ve kumandalı tekne tutkunları burada buluşuyor. Biz de biraz düşünerek biryerler buluruz, olmadı samsuna gider led ile beraber, karadenizin geniş kumsallarını değerlediririz. aklıma gelen en iyi yer kırklareli tekirdağ sınırındaki, kıyıköy. 4-5 kilometre son derece uygun kumsalları var.
led

slm

Post by led »

@Melih
buyrun...misafir ederiz sizleri
Eray Kara
Post Reply