NPW, Francis Rogallo tarafından Gemini projesinde, uzay kapsüllerinin yeryüzüne indirilmesi için tasarlanmış dünyanın en efektif yüksek irtifa paraşütüdür. Yani birim kumaş ve yüzey alanına karşılık en yüksek kaldırma kuvvetini veren ve açılması garantili olan paraşüttür.
Francis Rogallonun kim olduğunu bilmeyen yoktur sanırım ama ben yinede anlatayım; Rogallo, şu an kullanılan Hanglider(delta kanat) ları keşfeden ve serbest uçuş havacılığın Einstein'i olarak tanımlanabilecek bir mucittir. Günümüz havacılığında sayısız patenti kullanılmaktadır.
NPW5 onlarca yıl yüksek irtifa paraşüt tasarımı olarak yıllarca raflarda tozlandıktan sonra 1993 yılında bir alman uçurtmacı tarafından 4 ip bağlanıp uçurulunca değeri anlaşılmıştır. Hala birçok uçurtmacı tarafından göz ardı edilse de, uçurtmaların yük atı hatta katırı demek doğru olacaktır.
Yaklaşık 200gram ağırlığında ve küçük pet şişe boyutunda bir NPW açıldığında 3.2 metrekare olur ve saatte 30-40 kilometrelik bir rüzgarda 80 kg bir güç üretir.
<b>----------------- Malzemeler --------------</b>
<b>Kumaş:</b>
3-4 metre 140cm genişlikte Tafetta kumaş. Ribstop NPW yapmak için en doğru kumaş değil, çünkü NPW nin oval formları için kumaşın esneyebilmesi çok önemli. Orjinal NPW de Ribstop kullanılıyordu ancak bu uçurtmanın boyunun 20m den büyük olduğunu unutmamak gerekir, o boyda ribstop da gerekli ovalliği verebilir ama bizim 3.2 metrekarelik uçurtmamızda bunu yapmak içi tafetta lazım. tafetta ucuz ve kolay bulunuyor bu yüzden herkes için de uygun olacaktır.
<b>İpler</b>
Koşumlar için kullanmak için en uygun ip su geçirmez ayakkabı dikişinde kullanılan mumlu ipler. Ben yaklaşık 30 çeşit ipi aylarca deneyip 10 tane kadar farklı NPW ye söke taka şu sonuca vardım ki, çok az mum içeren 0.7 mm lik böyle bir ip, her derdinize deva olacaktır. Tahtakalede ayakkabı malzemesi satanlarda sarı makaralara sarılı olarak bulunuyor üreticisi bir alman firması, mum okadar az ki ele hiçbir şekilde yapışmıyor. Mumlu olduğunu anlamak için bütün gücünüzle çekip bırakmanız lazım, bıraktığınızda ip değil bir tel gibi dümdüz kalacaktır. Kopma kuvveti 12kg civarında , NPW için ideal. 500metresi 10 milyon. 36*12 yaklaşık 720 kg gibi bir toplam kopma dayanımı oluşuyor. Mumsuz ip de kullanabilirsiniz ancak ipler sürekli karışacak sizi sinir edecektir. Mumlu ip uçuş sırasında sertleşeceği için stall olduğunda veya bir sorun çıktığında asla karışmıyor. Çok mumlu iplerde uygun değil, onlarda karışmaktan daha beter çekilde birbirine yapışıyor.
Dikiş ipi olarak mutlaka polyester ip öneririm, polyamid ip bulursanız çok daha iyi olur tabi.
Destek ipleri, kumaşın içerisine dikilerek koşumların kumaşı yırtmasını önlüyorlar. Bu iş içinde içerisinde öz olmayan örgü dakron ipler uygun, 80-100 kiloluk bir ip ükemmel iş görecektir.
<b>Çıta:</b>
Böyle birşey yok şaka olsun diye yazdım

<b>Kolonlar:</b>
Uçurtmayı yönetmek için kullanacağınız 4 adet sağlam ip. Mümkünse halat. GÜç için gerekli 2 adedi mutlaka statik ip olmalı yani 20 metrelik bir ipte 50kg yük altında esneme 4-5 santimi geçmemeli yoksa kontrol etmek çok zor olacaktır.100kg ve üstüne dayanıklı olmalı ve mutlaka test edilmeli. Havaya kalktığınızda canınız bunlara emanet olabilir. Güvenlik çok önemli.
Frenler için statik olma zorunluluğu yok ama 20-40kg kadar çekseler iyi olur.
<b>Saplar (Handle)</b>
1 inç plastik su borusu. 60 cm gerekli olacak. 30 cm iki parçaya bölüp, 130 derecedeki fırında 20 dakika bırakıyoruz. sonra fırın eldiveni ile tutup, tam ortasından 30 derece açı ile büküyoruz. böylece saplarımız hazır oluyor. uca yakın iki delik deldinizmi ip bağlantılarıda hazır olacaktır. Dışına bisiklet gidonunda kullanılan süngerlerden taktınız mı fabrikasyon olanlara taş çıkartır valla

Şimdilik benden bukadar. Dikiş vs yi sonra anlatacağım.