ALTERNATİF MALZEME OLABİLİR Mİ?
- Ümit KARAKAYA
ALTERNATİF MALZEME OLABİLİR Mİ?
Arkadaşlar taşrada malzeme bulmak zor. (Antalya taşra sayılmaz ama uçurtma kültürü koca bir sıfır) çiçekçi kumaşı denilen (elyaf) malzemeyi buldum 90-110 gram/metretül gibi ağırlıkta olanları var. Bu kumaş hangi tür uçurtmalarda kullanılabilir ve en fazla kaplanması gereken yüzey miktarı konusunda bilgi sahibi olanlar bilgilendirirlerse sevinirim. Örneğin Genki, rokaku, Heksebet gibi uçurtmalarda bu malzemeyi kullanabilir miyiz ? Kullanabileceğimiz, rüzgara direnç gösterecek en fazla yüzey miktarı ne kadardır.
İkinci bir konu elektrik tesisatı için kullanılan borular var. Yaklaşık 1 cm çaplı. Bunların esneyen ve çok az esneyen sert yapıda olanları var oldukça da hafif. Çıta veya karbon çubuğa alternatif olarak kullanılabilir mi? Kullanan veya bilgisi olan varsa bilgilendirirse emeğimiz boşuna gitmez. Böylece alternatif malzemelerin ne ölçüde kullanılıp kullanılmayacağı konusunda da bilgi sahibi oluruz. Arkadaşlar şimdiden teşekkür ederim.
İkinci bir konu elektrik tesisatı için kullanılan borular var. Yaklaşık 1 cm çaplı. Bunların esneyen ve çok az esneyen sert yapıda olanları var oldukça da hafif. Çıta veya karbon çubuğa alternatif olarak kullanılabilir mi? Kullanan veya bilgisi olan varsa bilgilendirirse emeğimiz boşuna gitmez. Böylece alternatif malzemelerin ne ölçüde kullanılıp kullanılmayacağı konusunda da bilgi sahibi oluruz. Arkadaşlar şimdiden teşekkür ederim.
Uçurtmayı kırmasınlar, fikirleri vurmasınlar...
Çiçekci kumaşında üst limit nedir bilmiyorum ama bundan 2-3 metrelik uçurtmalar dikenler de oldu kulüpte, sorun hava geçirgenliklerinin olması, uçurtmalar daha dengeli uçuyor ama az kaldırıyor.
Elektrik borularının PVC olanları var, burada bouhouse satıyor, oradaki elektrikcilere sorarsan bulablirsin sanırım. Çok haif, beyaz renkli ve esnemeyen bir boru, bildiğimiz pis su pvc borularının incesi. Elektrikcilerde son birkaç yıldır bulunuyor. Onun 2,5 ve 4 cm olanlarındna amıştım gayet mukavim ve hafifler tavsiye edebilirim.
Benim geçen sene zeytinlide bayrak kaldırmak için yaptığım 4 metrekarelik uçurtmada çıta olarak 3 adet yarım parmaklık plastik su borusu kullanmıştım
onunla bile uçurtma olduktan sonra pvc ile hayli hayli olur. Yanlız dikkat etmen gerekn bir şey var, özelllikle salma (keel diye geçer) bulunan uçurtmalarda (örneğin Delta) salmayı düzgün tutan çıta üstünde bükme kuvveti yok , sadece sıkıştırma oluşuyor ki bu durumda çıtayı esneyen bir malzemeden bile yapsan işini görür demek. Yani çıtayı kullanacağın yerdeki kuvvetlerin yönü çok önemli, mesela DC yapıyorsan kanat uçlarında esnek çıta kullanmak iyi birşey, daha dengeli uçuyor, ama ortadaki dikine gergi çıtasının da esnememesi şart. Onun yerine 1-2 santimlik gürgen çıta kullandın mı elektrik boruları ile gayet büyük bir dc bile yapabilirsin.
Yani durumdan malzeme çıkartmak sana kalıyor artık
Bu arada bizim çıta aldığımız yerden sipariş de edebilirsin kargo ile yolluyorlar. İlgili başlığa bakarsan ayrıntılı bilgi orada mevcut.
Elektrik borularının PVC olanları var, burada bouhouse satıyor, oradaki elektrikcilere sorarsan bulablirsin sanırım. Çok haif, beyaz renkli ve esnemeyen bir boru, bildiğimiz pis su pvc borularının incesi. Elektrikcilerde son birkaç yıldır bulunuyor. Onun 2,5 ve 4 cm olanlarındna amıştım gayet mukavim ve hafifler tavsiye edebilirim.
Benim geçen sene zeytinlide bayrak kaldırmak için yaptığım 4 metrekarelik uçurtmada çıta olarak 3 adet yarım parmaklık plastik su borusu kullanmıştım
Yani durumdan malzeme çıkartmak sana kalıyor artık
- Ümit KARAKAYA
melih bey beynim döndü. Uyuyamaz hale geldim. malzeme sıkıntısı çektikçe insan nasıl bir çözüm üretirim onun yerinine tutar arayışına giriyor insan. Eliteks denilyen bir firma önerdi arkadaşlar (kumaş için) 90 gram tafetta üretiyorlarmış. mail attım faks çektim ama hala bir cevapq yok hala bir cevap yok. Şimdi bana tafetta kumaş, karbon veya fiber çubuk. ripstop kumaş yani uçurtma yapımında kullanılabilecek malzemelerden gönderebilecek birileri varsa orada. sesimi duyan oluyorsa yani bu işe ilk başladığı günleri aklına getirsin ve bir mesaj atsın lütfen. yani kargo ücretini vereyim. prası ne ise hesap numarası verin yatırayım. Yani yok mu sesimi duyan...Kullanılabilecek her türlü malzemeyi almaya hazırım...yeterö ki iş görsün.
- Ümit KARAKAYA
Şimdiben bir genki yapacağımbu bir. Ardından bir heksebeest ve daha sonra da Üç tane de DC yapacağım. sanıyorum 10 15 metre kumaşa ihtiyacım var. ayrıca bunlar için kullanabileceğim çubuk....İşte bana gerekli olan malzemeler bunlar ayrıca hofnung@hotmail.com msn adresim
Ümit bunlar benim yaptığım kanat açıklığı 2.35 m olan heksebeest ve kanat açıklığı 3.6 metre olan duble dc
Heksebeestin çıtaları ağaç tır sadece alt kanatları olta kamışıdır.
Duble dc nin ise sadece kanat çıtaları fiber dir. Balıkçılardan alabileceğin ucuz fiber oltaların alttaki kalın ve üsteki ince kısmını atarak kullanabilirsin ben öyle yaptım. Kısalara ağaç kullanabilirsin.
Kumaşa gelince çiçekçilerde satılan kumaşın eni 70 cm ve ince olan yani ağırlığı 40 gr olan kumaştır. Aynı kumaştan promosyon çanta veya elbise kılıfı dikilen atölyelerde de bulabilirsin. Üstelik buralarda eni 160 cm ve ağırlığı 60 gr olan kumaş daha uygundur. Ben 60 gr olan eni 160 cm olan kumaşı kullanıyorum.
Bu kumaşı www.alptekstil.com dan alabilirsin.

Heksebeestin çıtaları ağaç tır sadece alt kanatları olta kamışıdır.
Duble dc nin ise sadece kanat çıtaları fiber dir. Balıkçılardan alabileceğin ucuz fiber oltaların alttaki kalın ve üsteki ince kısmını atarak kullanabilirsin ben öyle yaptım. Kısalara ağaç kullanabilirsin.
Kumaşa gelince çiçekçilerde satılan kumaşın eni 70 cm ve ince olan yani ağırlığı 40 gr olan kumaştır. Aynı kumaştan promosyon çanta veya elbise kılıfı dikilen atölyelerde de bulabilirsin. Üstelik buralarda eni 160 cm ve ağırlığı 60 gr olan kumaş daha uygundur. Ben 60 gr olan eni 160 cm olan kumaşı kullanıyorum.
Bu kumaşı www.alptekstil.com dan alabilirsin.

----------------------------------
http://fevzikir.name.tr/
http://picasaweb.google.com.tr/fevzikir
https://picasaweb.google.com.tr/kiteactivities
http://fevzikir.name.tr/
http://picasaweb.google.com.tr/fevzikir
https://picasaweb.google.com.tr/kiteactivities
- Trick Serkan
O ipler güçlü rüzgarlı havalarda büyük uçurtmalarda kolayca kopabilir . Onun yerine alınabilecek gayet güzel ipler var . Melih abinin bu konuda inanılmaz derecede fazla yazısı var . Karaköy iskelesinin karşısındaki balıkçı dükanında ise iki ipliler için spectra ip satılıyor . Nasıldır bilmiyorum ama tek iplide kullanmak için ordanda ip alabilirsiniz.
Rüzgarı Bol Adam .
Güvenli Uç Güvende Ol ( Fly Safe Be Safe )
Gökyüzünde Herkesin Eşit Hakkı Vardır .
@Trick Serkan
Bahsi geçen balık malzemesi satan dükkandan ben ağ yapımında kullanılan iki tip ip aldım doğru hatırlıyorsam numarası 42 olarak geçiyor, diğerinin numarası 36 ve gayet kalınlar. O dükkanda kılıç balığı için kullanılan ip var fakat maliyeti çok yüksek oluyor, pahalı bir ip.
Bahsi geçen balık malzemesi satan dükkandan ben ağ yapımında kullanılan iki tip ip aldım doğru hatırlıyorsam numarası 42 olarak geçiyor, diğerinin numarası 36 ve gayet kalınlar. O dükkanda kılıç balığı için kullanılan ip var fakat maliyeti çok yüksek oluyor, pahalı bir ip.
Bülent Sayar
Merhaba
Ben Jaluzi ipini tek iplilerde ve kumaşın içinden ip geçmesi gereken yerlerde kullanıyorum. Oldukça sağlam gibi. Lakin Spectra veya Dynema ile karşılaştırılamaz tabii. Bir zamanlar Bahaus'ta metresi 30 Ykr. den satılıyordu. Ancak en son gittiğimde göremedim. Tahtakale'de silahçılar çarşısında daha ucuza bulabilirsiniz. (Kiloyla isteyin!). Ya da yine Tahtakale'de Zaza Han'da bu tür ipler satan bir yer var. Oradan alabilirsiniz. Ancak Cumartesi çalışmıyor.
Sevgiler
Serçin...
Ben Jaluzi ipini tek iplilerde ve kumaşın içinden ip geçmesi gereken yerlerde kullanıyorum. Oldukça sağlam gibi. Lakin Spectra veya Dynema ile karşılaştırılamaz tabii. Bir zamanlar Bahaus'ta metresi 30 Ykr. den satılıyordu. Ancak en son gittiğimde göremedim. Tahtakale'de silahçılar çarşısında daha ucuza bulabilirsiniz. (Kiloyla isteyin!). Ya da yine Tahtakale'de Zaza Han'da bu tür ipler satan bir yer var. Oradan alabilirsiniz. Ancak Cumartesi çalışmıyor.
Sevgiler
Serçin...
- Trick Serkan
Kalın ve sağlam ip olarak ben kaya halatdan almıştım . Bir tane ip aldım kalın ama çok iyi bir çekişi var . Karaköyde şube var ama perpadaki yerlerinde daha ince oldğunu biliyorum telefonda söylemişlerdi . Perpadan bulabilirsiniz . Ben bir ip sormuştum 20 metre 20 lira demişdi ama kevlar kaplamalıydı sanırım .
Rüzgarı Bol Adam .
- Altan
- Site Admin
Jaluzi ipi diye çok farklı tiplerde ipler satılıyor anladığım kadarı ile. Benim gördüğüm bir kaç ip muhteşemdi. Lakin fiyatları da aynı derece muhteşemdi. Sağlamlıkları gayet iyi görünüyordu.
Benim ip konusunda en iyi yapabileceğim tavsiye: Beyazıt'tan Kumkapı'ya inen yola girin sola dönün. Bir kaç dükkan ip satıyor. Her cins ip bulabilirsiniz. Bana da Ziya abi tavsiye etmişti. Gerçekten güzel malzemeler bulacaksınız. Çanta, ayakkabı üretiminde kullanılan iplermiş.
Benim ip konusunda en iyi yapabileceğim tavsiye: Beyazıt'tan Kumkapı'ya inen yola girin sola dönün. Bir kaç dükkan ip satıyor. Her cins ip bulabilirsiniz. Bana da Ziya abi tavsiye etmişti. Gerçekten güzel malzemeler bulacaksınız. Çanta, ayakkabı üretiminde kullanılan iplermiş.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Uçucu madde bağımlısı.
- Trick Serkan