DENGE

Tek ipli uçurtmaların yapımı ve uçuruluşu ile ilgi sorularınızı sorabilir, deneyim ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Post Reply
ahmetbayar

DENGE

Post by ahmetbayar »

DENGE İLE İLGİLİ BELİRGİN BİR BAŞLIK VE BİLGİ BULAMADIM. PÜF NOKTALARI VAR MIDIR? ÇOK PARÇALI VE RENKLİ UÇURTMALARDA TAM SİMETRİ SAĞLANAMIYOR. BU, DENGEYİ BOZAR MI DİYE SAÇMA BİR SORU SORUCAM AMA HAZIR UÇURTMALARDA DA SİMETRİ TAM OLMAYABİLİYOR. FAKAT PROBLEMSİZ UÇUYOR. BENİMKİLER YAN YATIYOR.
BUNUN BİR MATEMATİĞİ VAR MIDIR? LÜTFEN YARDIMCI OLUN. TEŞEKKÜRLER.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Ahmet bey, her uçurtmanın dengesi farklıdır. Sizin yaptığınız uçurtma nedir?
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

Kuyruklu Delta veya dragon diye bilinen Ahtapot şeklinde uçurtma. Yani yarım daire kafası var ve buna uygun ahtapota benzer 10 parçalı kuruğu var.
Ayrıca arkadaşlarımın söylediğine göre kumaşın kesim yönü bile dengeyi etkileyebilirmiş. Yani uçurtmanın bir yönünü kumaştan yatay kesip diğer yarısını dikey kesersek uyum sağlamazmış. Bilmiyorum doğru mu?[/url][/quote]
abdullah

Post by abdullah »

Ahmet bey o dediğinize katılmıyorum o kadar şeyler dengeyi etkilemez bence.kaldıki benim yaptığım rakkoku da hiç alakası olmayan karışık parçalardan meydana getirmiştim ama gayetde güzel stabil uçabiliyor bütün mesele uçurtmanın kaldırma noktasını iyi tespit edip dengeyi mümkün oalbildiğince iyi yapabilmek yoksa kumaşın nasıl kesildiği vb. yapıldığı çok önemli değil.
uçurtmayı vurmasınlar
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Deltayı hangi kumaşla yaptınız? Büyük ihtimalle sağ ve sol yarılar simetrik olmamıştır. Kumaş dokuma yönü aslında şöyle etkileyebilir: Tafeta yani polyester kumaş köşegen açılarda fazlaca esniyor. Özellikle üçgen kesimler çok sorun yaratır. Mutlaka bir yönde esneme yapar. Özellikle dikerken kumaş godelenir ve yamulur. Bu nedenle kesim ile dikim sonrası boyut farkı oluşabilir. Dikiş sırasında bu sorunla karşılaşmış olmalısınız. Zamanla sorun yaratmayacak şekilde dikme hileleri ile sorunu azaltmaya çalışırsınız. En sonunda da tafeta kullanmaktan vaz geçip bizim gibi nasıl ripstop buluruz krizlerine girersiniz.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

BEN ASLINDA MATEMATİK BİR FORMÜL ARIYORUM. KENAR UZUNLUKLARIYLA FALAN HESABI YAPINCA ÇIKAN RAKAM TAM DENGE NOKTASINI VERİRİ GİBİ. :shock:
ABDULLAH BEY KARIŞIK KUMAŞLARDAN ÜRETTİĞİ UÇURTMANIN DENGESİNİ ÇOK İYİ YAKALAYABİLMİŞ. HALİT BEYİN DÜN OKUDUM BİR MESAJINDA DA MODİFİYE ETTİĞİ BİR UÇURTMANIN DENGESİNİ TAM YAKALAYAMADIĞINI ÖĞRENDİM. DEMEKKİ BU İŞ MATEMATİK DEĞİL EL USTALIĞINA VE BİRAZDA ŞANSA BAKIYOR. O ZAMAN BENİM İŞİM ZOR. BENCE BU DENGE MESELESİNİN BİRAZ DAHA TARTIŞALIM. ÇÜNKÜ OLDUKÇA ÖNEMLİ. MATEMATİKLE ARASI İYİ OLANLAR BUNU FORMÜLE EDEBİLİRLERSE MARTI KLUBU OLARAK ALTIN MARTI ÖDÜLÜ VERELİM. :lol:
Spectre

Post by Spectre »

Her uçurtmanın Dengesi farklıdır. Genel prensip olarak birçok uçurtmada denge ipini bağladığınızda uçurtma yere 15derecelik bir açı yapacak şekilde durur. Bu bizim altıgen gibi kuyruklu uçurtmalar için geçerli değil.

En güzel yol deneme yanılma yolu. Çünkü rüzgar durumuna göre de uçurtmanın denge noktası değişir.

Tek ipli uçurtmalar için denge noktasını yukarı doğru kaydırırsanız yüksek rüzgara, aşşağı kaydırırsanız düşük rüzgara göre ayarlamış olursunuz. Çift ipli uçurtmalarda ise tam tersi durum söz konusu.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
Sercin

Post by Sercin »

Selamlar;

Aşağıdaki adreste nasa'nın uçurtmalar ile ilgili bir eğitim dokümanı var.

http://www.grc.nasa.gov/WWW/K-12/airplane/kitegeom.html

Birde tüm dokümanları görmek için;

http://www.grc.nasa.gov/WWW/K-12/airplane/short.html

İncelemeye değer.

Ancak; yapılacak her hesap ideal şartlarda laminar hava akımında hesaplanacağı için; kabaca sonuçlar verecektir. En uygunu denge iplerinin uçuş sırasında ayarlanmasıdır. Zaten rüzgar tünelleri de bu yüzden var. Sizin kullandığınız materyalin, hava sıcaklığına göre, hava ile sürtünmesi bile değişeceği için hesaplar tutmayacaktır. Ama yaklaşık olarak fikir verebilir.

Bu iş için Halit Bey'in bir sözünü tekrar hatırlatmak istiyorum.
"Ne kadar uzun o kadar iyi" :

Serçin...
Melih

Post by Melih »

Denge için matematiksel bir formül üretmek için lise fiziği ve matematiği yeterli, ancak bunun hangi hava yoğunluğu ve rüzgar hızında olacağı konusu ve uçurtma gövdesinin rüzgar direnci düşünülünce, formülize etmek pek mümkün değil. Bir de bahsi geçen ahtapot uçurtma, uçurtmaların değil uçak kanatlarının tabi olduğu aerodinamik kanunlarına göre uçan bir tür. Flowformlar ile aynı familyadan.

Bunlarda rüzgara maruz kalan alt bölümde oluşan kaldırma kuvveti için denge hesabı işe yaramaz, Kanat formunda olduğu için, söz konusu aerodinamik kanat profilinin, kaldırma kuvveti merkezinden az bir miktar önde olması kafi denge noktasının. Kanat profillerind ekaldırma kuvvetini üst yüzeydeki düşük basınçtan kaynaklanan vakuma karşılık alt yüzeydeki atmosfer basıncı etkisi üretir. Klasik uçurtmalarda ise, alt yüzeyde oluşan rüzgar basıncı, üst taraftaki atmosfer basıncına doğru hareket etmek isterken kaldırma kuvveti üretir.

Delta uçurtmalarda iş biraz daha değişik, uçuş sırasındaki formlar bir miktar aerodinamik kaldırma ve bir miktar da uçurtmalara özgü kaldırma kuvveti üretiyor olsa da, bu uçurtmalar daha çok termal olarak yükselen havaya duyarlılar ve sıcak bir günde yerden yüksele sıcak hava varsa tam tepenizde durmaları mümkün.

Yani özetle bence de en iyisi dengeyi deneme yanılma ile bulmak :lol: :lol: :lol: :lol:
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

MELİH BEYİN AÇIKLAMALARI HARİKA. TAM ANLAMASAMDA GÜZEL VE KARIŞIK GÖRÜNÜYOR. :( :? :oops: :?:
BU DENGE MESELESİ SANDIĞIMDAN DAHA ZORMUŞ. GALİBA SPESİFİK HAREKET ETMEK GEREKİYOR. HER UÇURTMAYA GÖRE AYRI BİR ÇÖZÜM VAR. BU HARİKA FORMÜLÜN ADI DENEME YANILMA...
1-UÇURTMANIN ŞEKLİ (CİNSİ)
2-KULLANILAN MALZEME
3-RÜZGARIN HIZI
4-HAVANIN SICAKLIĞI
5-YAPANIN EL BECERİSİ VE ŞANSI
BENİM SAYABİLDİKLERİM BUNLAR. YANİ YUKARDAKİ SEÇENEKLERİN HEPSİ DENGE HUSUSUNDA ETKİLİ. BU ARADA OLAN ALTIN MARTIYA OLDU. KİMİN KAZANACAĞINA HALİT BEY KARAR VERSİN.

GERÇİ KONUDAN KONUYA GEÇİYORUM AMA ASLINDA BU ÖDÜL FİKRİ DE FENA DEĞİL. KEŞKE HER SENE BİR TÖRENLE BİRİSİNE SEMBOLİK BİR MARTI ÖDÜLÜ VERİLSE. KAMERALAR FALAN GELSE. İNSANLARIN DİKKATİ ÇEKİLSE. UÇURTMANIN SEMBOLÜ OLDUĞU ÖZGÜRLÜK VE ÇEVRECİLİK VURGULANSA... BU FİKRE SICAK BAKANLAR VARSA LÜTFEN SÖYLESİN. BU AMAÇ İÇİN ÇABA SARFEDEN BİR KİŞİ DE BU SONBAHARDA İLK MARTI ÖDÜLÜNÜ KAZANSIN. GEREKİRSE BUNU TARTIŞMAK İÇİNDE BİR FORUM SAYFASI AÇALIM DERİM BEN.
HERKESE TEŞEKKÜRLER........ :P
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Melih, Ahmet bey'in bahsettiği ahtapot flowform tipinde değil.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

hımm o zaman boşuna yazdık desene :lol:
neyse bilgi bilgidir :shock:
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

Melih Bey yazdıklarınız kesinlikle boşuna değil bence. Çok da faydalı oldu. Hem bir şeyi daha anlamış olduk. Martı Kulübü üyeleri, bilimsel anlamda uçurtmaları inceliyorlar ve biliyorlar.
Teşekkürler..
ahmetbayar

Post by ahmetbayar »

Dengeye son noktayı koyuyorum arkadaşlar. Uçurtmanın ipini bağladığınız yeri orta nokta kabul edip, yukarda kalan kısımla aşağıda kalan kısımın ağırlıklarına dikkat ediyorsunuz. Aşağıda kalan kuyruk kısmının mutlaka ağır olması gerekiyor. Bu söylediğim delta türü kuyruklu uçurtmalarda geçerli tabi.
Kuyruk uzadıkça uçurtmanın uçuşu değişiyor. Ağırlaşıyor ve havada hareketsiz ve heybetli bir görüntü veriyor. Eğer aşağıda kalan ağırlık yeterli değilse uçurtma sağa sola yatıyor ve çakılıyor.
Tabi bu arada enine dengeyi de ihmal etmemek lazım. Baştan yaparken dikkatli olmak lazım.
Post Reply