Uçurtma LED Işıklandırma

Tek ipli uçurtmaların yapımı ve uçuruluşu ile ilgi sorularınızı sorabilir, deneyim ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Post Reply
oturhan

Uçurtma LED Işıklandırma

Post by oturhan »

Merhaba Arkadaşlar.
150 cm çıtalı altıgen bir uçurtma yapmıştım ve bunu LED ile ışıklandırmak istedim.
Bunun için 3x6=18 Dar açılı kırmızı ultra LED (2Volt, 20mA) ve 1x6=6 Dar açılı Beyaz ultra LED (3Volt, 20mA) kullandım.
Herbir kola 3 Kırmızı ve bir Beyaz LED'i seri bağladım ve hiç Direnç kullanmadım. Kaynak 9Volt ve LED'lerin toplam gerilimi de 9V olduğu için dirence gerek kalmıyor.
Bu şekilde hazırladığım toplam 6 koluda birbirine paralel bağladım ve 9V Duracell (560 maH) bir pili göbeğe sabitledim.
Bu düzenek toplamda 6x20 mA akım çekiyor, yani toplam 120 mA. Elimdeki 9V pil teorik olarak bu hesapla yaklaşık 5 saat (560/120= 4,6 saat) tüm LED'leri yakabilir.
Havalardan dolayı uzun süreli hiç uçuramadım henüz ama kısa aralıklarla toplamda 1-2 saat LED'ler yanmıştır ve hala sorunsuz yanıyor.
9V'luk iki pil paralel bağlanırsa süre 10 Saate çıkarılabilir.

LED'lerle ilgili detaylı bilgi
================================
Kırmızı KP-5R4UC-80
5MM Ultra Kırmızı
1,9 - 2,1 Volt
20mA
10000 - 13000 MCD
100 Adet 27TL
Beyaz KP-5C4UC-80
5MM Ultra Beyaz
3,2 - 3,4 Volt
20mA
10000 - 13000 MCD
100 Adet 16TL

Devre şemasını ve resimleri ekliyorum. Benzerini yapmak isteyenlere memmuniyetle yardımcı olabilirim.

Image
Image

Işıklandırmadan Önceki Hali
Image
Oğuz Turhan
ekrem

Re: Uçurtma LED Işıklandırma

Post by ekrem »

Led ışıklandırmalı , altıgen projeniz, oldukça iyi, büyük boyutlu uçurtmalarda , mümkünse paraşüt kumaşı veya bulabilirseniz ripstop kumaş kullanmanızı tavsiye ederim. Naylon' nun kalıcı bir özelliği yok, bir iki uçuştan sonra deforme oluyor. Uğraşınıza ve emeğinize yazık olur. Size önemli bir uyarım yaptığınız uçurtmayı mümkün olduğunca , ipini çok salmadan (arkadaşlarınızın gazına gelmeyin), sizin kontrol edebileceğiniz , mesafede olsun. Uçurtmanın yelkeni çok büyük olduğundan, çekiş gücü fazlalaşacaktır. Çok salarsanız, uçurtmadan umudunuzu kesin, aşağıya indirmeniz mümkün olamıyabilir. Çıtalarınızı parçalarsınız ve kendinizi çok yorarsınız. Rüzgarlı havada uçurtmanızı, eldiven kullanarak indiriniz. İpi sarmayın, kendinizi zorlamayın.İpin makarasını sabitleyin,(veya arkadaşınıza verin) Elinize eldiven takıp, ipi avuç içinizde tutarak, altıgen uçurtmanıza doğru ulaşıncaya kadar , devamlı yürüyünüz, uçurtmaya vardığınızda , ipi bağlantı noktasından çıkartınız. Uçurtmanızı alın, arkadaşınıza ipi makaraya sarmasını söyleyin. Büyük uçurtmayı kesinlikle çok uzağa salmayın. 2 mt lik Altıgende, kuyruk 12-14 metre cıvarında olsun. 1 metrelik çıtalarınızı (10 veya 12 mm lik ) , uzatma boru kullanarak 2 met reye ulaşın.Saygılarımla.
ekrem

Post by ekrem »

Tahtakale'de, Hasırcılar caddesinde, Kuru Kahveci Mehmet Efendi' sırasında (batıya doğru) ilerleyin. Yol sonunda, Uçurtma çıtası satan bir dükkan var. 10 luk veya 12lik çıta bulabilirsin, kayından yapılmış. Fiyatları oldukça uygun , ben 8 mm likleri (1 Tl) den aldım . Saygılarımla.
mustafa-topcu

Post by mustafa-topcu »

İpleri çok ince kullanmayın,bu ince ipler eldiveni bile kesebiliyor.
Uçurtmanın kuyruğunada ledler takılabilinir belki.
MUSTAFA TOPCU____________________________________

Image ucurtmalar.wordpress.com
oturhan

Post by oturhan »

Uçurtma konusunda oldukca yeniyim. Yaklasik 3 hafta once basladim.
O yuzden her turlu tavsiye ve yonlendirmeleriniz benim icin onemli.
1,5 metrelik altıgen ucurtmada Malzeme olarak nalburdan aldığım şeffaf sera naylonu ve marangozdan aldığım kavak ağacı çıtayı kullanmıştım. İp olarak da yine nalburdan aldığım naylon ipi kullanmıştım.

Şimdi 2 Metrelik yeni bir Altıgen Uçurtma yapmak istiyorum. Bu sefer sağlamlık konusunda daha hassas davranacağım.
Bunun için aliexpress'ten 1000metre (50$ USD) ip siparişi verdim.
Sitede yazdığına göre ip 8 örgülü, 0,80mm çapında (gayet ince bir ip) ve 250LB (113kg) ağırlığı çekebiliyor.
Eğer söylendiği gibiyse bu fiyata çok uygun geldi bana. Bu ipi duyan deneyen arkadaşlar olduysa yorumlarınızı bekliyorum.
Linki burada: http://www.aliexpress.com/snapshot/6113075049.html

Yine aliexpress'ten bir çift kevlar eldiven (5$ USD) siparişi verdim. Kesmeye karşı dayanıklıymış. Bu eldiven için de yorumlarınızı alabilirim.
Linki Burada:http://www.aliexpress.com/snapshot/6112682681.html

Şimdi 2 Metre uçurtma için çıta ve naylon ya da kumaş alacağım.
Nasıl birşey alacağıma karar veremedim henüz.
Karbon Cita ve ripstop naylon kullanmayi dusunuyorum.
Ripstop kumaslar genelde 1,5 m genisliginde oluyor sanirim.
Bana 2*2m lazim olacak galiba, bunu nasil bulabilirim?
Karbon cita icin de onerilerinizi alabilirim.
Birde altigen citali ucurtmalar nasil katlanabilir yapiliyor?
2m icin tasima sorun olacagi icin katlanabilir yapmak lazim.

Bu seferki ip oldukça sağlam olduğu için uçurtmanın gövdesinde de sağlamlığa dikkat etmek istiyorum. Bu konuda fikir ve yönlendirmelerinizi bekliyorum.
Bu uçurtmayı yaptıktan sonra LED ile ışıklandırmayı düşünüyorum. Bu konuda tecrubeli sayılırım.

Işıklandırmayı da hallettikten sonra uçurtmaya kamera monte edip KAP (Kite aerial photography) yapmayı istiyorum.
Bunun için kısa bir araştırma yaptım ve aliexpress'te bir kamera (30$ USD) buldum. Bu kameranın siparişini vermedim henüz. Bu konuda da tavsiyelerinizi alabilirmiyim?
Linki burada: http://www.aliexpress.com/item/4G-Fly-D ... 38658.html

Selam ve saygilar...
Oğuz Turhan
oturhan

Post by oturhan »

Kamera Linki cikmamis yeniden ekliyorum.

http://m.aliexpress.com/item/482538658.html
Oğuz Turhan
Post Reply