Tafeta ile rokkaku yapılamayacağını öğrendikten sonra bu sefer kazandığımız ufak tecrübeyle daha güzel bir şey yapalım istedim. Dün buradan görerek sketchup kullanmaya başladım, çok sevdim oldukça basitmiş. Kız arkadaşımla kafamızda olan deseni hemen taslağa oturttum. Ortaya şimdilik şöyle bir taslak çıktı, taslağa ve plana göre kumaş siparişi vereceğim. Önerileriniz olursa bizi sevindirirsiniz.
Altan wrote:Desen konusu tamamen kişisel ve zevk meselesi. Önce desensiz beyaz yaparsan deseni daha sonra da işleyebilirsin.
Kesinlikle haklısınız. Düz siyah rokumuz olduğu için biraz desen katalım diye düşünmüştük. Benim merak ettiğim örnek attığım fotodaki gibi kenar şeritlerini ustalar nasıl yapıyorlar? Ripstop bantlar ile mi? Yoksa direkt şerit halinde kesip kenarlara mı dikiyorlar?
Kenarları ripstop kumaştan şeritler kesip dikebilirsin. Kendinden yapışkanlı ripstop bantlar var. Onları mı kastediyorsun. Evet onlar da olur.
Deseni sonradan yapma önerim 2 sebepten. 1- seçtiğin desen çok anlamlı olmakla birlikte dikmeye kalkarsan çok uğraşırsın. Yeni başlayan olarak biraz zorlayıcı olabilir. 2- Desen seçmeyi ve dikmeyi beklemeden basitçe uçurtmanı çabuk hazırlarsın. Deseni sonradan seçebiliyorsun. Hem daha iyi bir desen seçmek için vaktin olur.
Sabri Küçük wrote:Benim merak ettiğim örnek attığım fotodaki gibi kenar şeritlerini ustalar nasıl yapıyorlar? Ripstop bantlar ile mi? Yoksa direkt şerit halinde kesip kenarlara mı dikiyorlar?
Altan wrote:Kenarları ripstop kumaştan şeritler kesip dikebilirsin. Kendinden yapışkanlı ripstop bantlar var. Onları mı kastediyorsun. Evet onlar da olur.
Deseni sonradan yapma önerim 2 sebepten. 1- seçtiğin desen çok anlamlı olmakla birlikte dikmeye kalkarsan çok uğraşırsın. Yeni başlayan olarak biraz zorlayıcı olabilir. 2- Desen seçmeyi ve dikmeyi beklemeden basitçe uçurtmanı çabuk hazırlarsın. Deseni sonradan seçebiliyorsun. Hem daha iyi bir desen seçmek için vaktin olur.
Hocam ben de öyle düşünüyordum hatta siyah rokkakum için desen bile hazırladım.
Ziya wrote:
Sabri Küçük wrote:Benim merak ettiğim örnek attığım fotodaki gibi kenar şeritlerini ustalar nasıl yapıyorlar? Ripstop bantlar ile mi? Yoksa direkt şerit halinde kesip kenarlara mı dikiyorlar?
Ziya bey çok teşekkürler bizler için bulunmaz bir kılavuzsunuz. Vidyodan anladığım kadarı ile ölçülere göre pay vermeden kestikten sonra ek şeritlerle kenarları yapmamızı öneriyorsunuz. Bundan önce kenarlara pay verip katlayarak yapmıştım.
Sabri Küçük wrote:
Ziya bey
Vidyodan anladığım kadarı ile ölçülere göre pay vermeden kestikten sonra ek şeritlerle kenarları yapmamızı öneriyorsunuz. Bundan önce kenarlara pay verip katlayarak yapmıştım.
Evet, kenarları ölçülere göre pay vermeden kestikten sonra ek şeritlerle yaparsanız uçurtmanın kenarlarında oluşacak gerginliğe karşı biraz daha mukavemetli olur ve görsel olarak daha koyu görünür. Bana kalırsa bu durum ayrıca uçurtmanın daha güzel görünmesini sağlıyor.
Kenarların düz ve etek kısımlarında gerginlik olmayacak yerlerde bende kumaşı kendinden katlayarak dikiyorum.
Yuvarlak parçalar dacron (sert bir kumaş. dayanıklı). Yük binen çıta uç noktalarında ağırlığı dağıtıp yırtılmayı engellemek.
Çıtaların bir uçları için cep dikiliyor. (siyah parçalar) Diğer uçlar için dikilen cebin ucu açık. Kapatmak için cırt cırt dikiliyor. Böylece çıtayı rahatça sokup sonra cırtla kapatıyorsun.
Altan wrote:Yuvarlak parçalar dacron (sert bir kumaş. dayanıklı). Yük binen çıta uç noktalarında ağırlığı dağıtıp yırtılmayı engellemek.
Çıtaların bir uçları için cep dikiliyor. (siyah parçalar) Diğer uçlar için dikilen cebin ucu açık. Kapatmak için cırt cırt dikiliyor. Böylece çıtayı rahatça sokup sonra cırtla kapatıyorsun.
Hocam yanlış anlattım sanırım, ana kumaşı dört parça şeklinde yapıyor. yani ana kumaş dört ayrı parça birbirine dikilerek oluşuyor.
Bir ara Ferruh tafeta ile uçurtma dikenlere esneme sorununu biraz engelleyebilmek için parçalayarak dikiş yapmalarını öneriyordu. Dikiş alanları esnemeyi azaltacak demişti. Burada neden yapıldığını bilemiyorum. Belki elindeki kumaşlar öyle denk gelmiştir.