Kumaş....

Uçurtma yapımında kullanılabilecek her türlü malzeme hakkında bilgi. Malzeme bulunacak yerler.
Post Reply
defgam

Kumaş....

Post by defgam »

Sayın uçurtma sevdalıları,
bende bir uçurtma ve gökyüzü sevdalısı olarak, uçurtmalarımı 3 çıtalı olmaktan çıkartmak ve daha proesyonel birşeyler yapmak istiyorum. Burada en büyük sorun bilirsiniz ki ripstop kumaş.
arkadaşlar bu kumaşı nasıl ve nerden temin edebilirim. bursa'da yaşıyorum ve adamlara rip stop dediğimde suratıma anlamsız anlamsız bakıyorlar. bir de uçurtma yapmak için alacağım kumaşın m2 ağırlığı ne olmalı.
Şu adreste http://www.kumasci.com/liste/parasut-kumasi bir kumaş buldum 90 gr/m2 diyor büyük bir uçurtma yaptığımda ağır gelir mi ? nasıl yapacağım bir yardımcı olursanız sevinirim...
uçurtmayı vurmasınlar...
Ziya

Re: Kumaş....

Post by Ziya »

Orçun Bey,
Sanırım yapmak istediğin uçurtma 100 - 120 cm. boyunda avatar fotoğrafındaki gibi bir uçurtma. Bulduğun kumaş (90 gr/m2) bana kalırsa ağırlığı biraz fazla. Bence böyle bir uçurtmanın yapımı için 38g/m2 veya 42g/m2 gibi bir kumaş kullanılmalı. İlk defa uçurtma dikeceksen kaliteli bir kumaşı heba etme riskine karşı yinede 90 gr/m2 kumaşı kullanabilirsin. Aşağıdaki linkte uçurtma kumaşlarıyla ilgili biraz bilgi var.
Bursada yaşıyorsan 03/06/2012 tarihinde Bandırmada bir etkinliğimiz olabilir. Sanırım Bursaya çok uzak değil. Gelebilirsen hem tanışmış oluruz hemde uçurtmalarımızı yakından görüp incelemiş olursun.
http://www.kitejan.me.uk/hintgen/genconstruct.htm
Ziya
www.turkucurtma.com

Image

İstikbal Göklerdedir
M. Kemal ATATÜRK
defgam

Post by defgam »

cevap yazdığınız için teşekkür ederim.
90 gr lık kumaşı deneyeceğim. ancak daha hafif kumaşları nereden bulacağım benim sorunum bu. ripstop, tyvex, çiçekçi kumaşı vs. özellikle aradığım ripstop. internet üzerinde web stelerinde yok. artık yurt dışından getirtip pazarlamayı bile düşünmeye başladım. ayrıca eğer bu uçurtma yapımı ve düzgün bir uçuş sağlayabilirsem, kendi üniversitemde uçurtma topluluğu kurmayı düşünüyorum. özellikle onlara uçurtmanın sadece 3 çıtadan ibaret olmadığını, aslında herbirinin birer sanat eseri olduğunu anlatmak istiyorum. belki sizde uygun görürseniz siz ve arkadaşlarınızla bir söyleşi planlayabiliriz. ayrıca Kite Aerial Photography ile gökyüzünün o kadarda yüksek olmadığını ve ona hükmedebildiğimizi anlatacağım. öğrenci olduğum için ayın 7'sinde Hitec marka 6 kanallı alıcı ve verici sipariş edeceğim. tatil başlangıcında kap için gerekli olan picaveti ve rig i yapacağım. anlayacağınız benim bu kumaşı bulmam lazım :lol: :oops:
uçurtmayı vurmasınlar...
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Bizim kullandığımız üzeri kaplamalı ripstop kumaşı Türkiye'de bulamazsınız. Kumaş burada satılmıyor, çünkü talep yok. Tüm dünyada bu kumaşın kullanım yeri sınırlı. Yelkenlerde, uçurtmalarda, yamaç paraşütü vb. ürünlerde kullanılıyor. Türkiye'de bulacağınız ripstop üzerinde başka bir kaplama var. Bizim istediğimiz gibi bir kaplama değil bu. Yağmurluklarda kullanılmak üzere su geçirmeyi engelleyen bir kaplama. Tafetta ripstopa göre ağırdır, yerli ripstoptaki kaplama daha da ağırlaştırıyor. Uçurtmaya uygun olan ripstop üzerindeki kaplama nedeniyle kumaş hışır hışır, çok ince fakat o inceliğe göre sert bir kumaş. Bu kaplama kumaşın dokuma yönünün köşegen eksenlerinde esnemeyi çok azaltıyor. Tafetta ve yerli ripstoplarda ne yazık ki bu esneme çok fazla. Özellikle dikiş sırasında uzama yapıp parçaların denk gelmesine engel oluyor. Denk getirmek için yapıştırma ya da başka yöntemler var. Fakat çok uğraştırıyor. En iyisi yurtdışından siparişle ripstop getirmek olabilir. Bu foruma her üye olan bir kere piyasada satılan yerli ripstop kumaşı bulup heyecanla buraya yazıyor ve biz de her defasında bir görelim diyoruz, ama hep o işimize yaramayan ripstop kumaşa denk geliyoruz.

Ripstop kumaş olmazsa biraz uğraşmayı göze alıp tafetta ile kapilot yapabilirsiniz. Forumda konuyu ve planı bulabilirsiniz.

Tafetayı bulmaya gelince, bu kumaş sadece mont, çanta gibi yerlerde kullanıldığı için evde dikiş yapan insanların talep etmediği bir ürün. Bu nedenle sadece toptancılarda bulunuyor. Büyük ihtimal üretildiği yer Bursa, belki fabrikanın önünden geçiyorsunuzdur arada sırada bilmeden. :mrgreen: Toptan kumaş satan yerleri bulun. Bulamazsanız haber verin, biz alıp size göndeririz.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
defgam

Post by defgam »

cevabınız için teşekkür ederim altan bey. yarın çıkacağım final tatilimin bir gününü yiyeceğim artık. umarım bulabilirim. ebayda bir kaç tane ripstop buldum ama o da astarı yüzünü geçecek shipping ile :) yarın tekrar yazacağım bulabilirsem.
iyi çalışmalar.
rüzgarınız bol olsun...
uçurtmayı vurmasınlar...
okane

Post by okane »

Yurtdışından kumaş için link verebilecek kimse var mı acaba?
Okan ERKAN
Halit
Site Admin

Post by Halit »

http://www.ucurtmaplanlari.com
Post Reply