Rekor Denemesi Youtube'ta
- Halit
- Site Admin
Rekor Denemesi Youtube'ta
http://www.ucurtmaplanlari.com
Re: Rekor Denemesi Youtube'ta
Dikkatimi çekti, denemeyi çöl gibi bir mekanda yapıyorlar. Birde makaradaki ipi salma ve toplama için kullandıkları düzenek süper. 
Ziya
www.turkucurtma.com

İstikbal Göklerdedir
M. Kemal ATATÜRK
www.turkucurtma.com

İstikbal Göklerdedir
M. Kemal ATATÜRK
Sadece mekanik kısım olsa çözülür, ya elektronik gps, nivo, masanın üzerinde görünen adını bilemediğim onlarca alet ne olcak. Benzinli el hızarı bile var adamlarda 
Halil Bayülker/Ankara
Halit Bey,
Bu yükske irtifa işi ile ilgileniyorum, Uçurtmaya takılacak 10gr civarında bir barometrik yükseklik kaydedici yapabilirim veya hali hazırda yaptığım GPS kaydediciyi bu rekor için uyarlayabilirim. GPS deseniz stokta 100-200 adet hep oluyor bende. Mikro SD karta log alan bir de kayıtcı ürünüm var kendi tasarımım olan. bir araya gelince, tüm uçuş boyunca yapılan hareketi kaydedip sonra google earth de görebiliyorsunuz.
Eğer bu konuda ortak bir çalışma yapılacak ise, ben tüm ölçüm elektronikleri, telemetre sistemi (balonla stratosferden iletişim kurmak için yaptığım bir cihaz var) ve mekanik kısımda gönüllüyüm.
Videoda 3000 metreye çıkmışlar ki çok da zor olacağını düşünmüyorum. Geçen sene balona monte edip bıraktığım bir kamera sistemi vardı, 4-5km kadar yükselene kadar görüntü almayı başardım(videoyu monte ederken eklediğim müzik yüzünden youtube videoyu göstermiyor malesef), uçurtmaya bir de kamera bağlayıp canlı görüntü de alabiliriz.
Ayrıca bu deneme için 3 yıl kadar önce aldığım bir şarjlı matkap motor+dişli kutusu var. bununla bir sarma mekanizması yapabilirim.
Bu yükske irtifa işi ile ilgileniyorum, Uçurtmaya takılacak 10gr civarında bir barometrik yükseklik kaydedici yapabilirim veya hali hazırda yaptığım GPS kaydediciyi bu rekor için uyarlayabilirim. GPS deseniz stokta 100-200 adet hep oluyor bende. Mikro SD karta log alan bir de kayıtcı ürünüm var kendi tasarımım olan. bir araya gelince, tüm uçuş boyunca yapılan hareketi kaydedip sonra google earth de görebiliyorsunuz.
Eğer bu konuda ortak bir çalışma yapılacak ise, ben tüm ölçüm elektronikleri, telemetre sistemi (balonla stratosferden iletişim kurmak için yaptığım bir cihaz var) ve mekanik kısımda gönüllüyüm.
Videoda 3000 metreye çıkmışlar ki çok da zor olacağını düşünmüyorum. Geçen sene balona monte edip bıraktığım bir kamera sistemi vardı, 4-5km kadar yükselene kadar görüntü almayı başardım(videoyu monte ederken eklediğim müzik yüzünden youtube videoyu göstermiyor malesef), uçurtmaya bir de kamera bağlayıp canlı görüntü de alabiliriz.
Ayrıca bu deneme için 3 yıl kadar önce aldığım bir şarjlı matkap motor+dişli kutusu var. bununla bir sarma mekanizması yapabilirim.
- Halit
- Site Admin
Melih ,
Bu konuyu tekrar ısıtmakta fayda var.
Uçurtma ve ipler önceki girişimimizden hazır durumda.
Bu deneme nerede yapılmalı ?
Ne zaman yapılmalı ?
İp salma ve sarma düzeneğini nasıl tasarlayıp yaparız ?
Ne zaman yapılmalı ?
Bu denemenin Yeşilköyde yapılamayacağı kesin bir kere, Hava alanına çok yakın,Karadeniz sahilleri bence ideal 
uçurtmayı vurmasınlar
- Altan
- Site Admin
Diğer ekipmanı bilmem, ama yiyecek, içecek yoksa bu rekor kırılamaz.
Ben mangal işini ayarlarım. Sucuk uzmanı Yiğit zaten. Diyette olanlar için tavuk.
Ben mangal işini ayarlarım. Sucuk uzmanı Yiğit zaten. Diyette olanlar için tavuk.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Uçucu madde bağımlısı.
Diyette olanlar böyle günlerde diyetlerini bozuyorlar zaten. Sorun olmaz..Altan wrote:Diğer ekipmanı bilmem, ama yiyecek, içecek yoksa bu rekor kırılamaz.![]()
Ziya
www.turkucurtma.com

İstikbal Göklerdedir
M. Kemal ATATÜRK
www.turkucurtma.com

İstikbal Göklerdedir
M. Kemal ATATÜRK
- Turgay TERZİ
Bu deneme sahil'de yapılırsa eğer,uçurtma ile balık tutmayı'da denemek lazım.
- Altan
- Site Admin
En yüksekten balık tutma rekorunu da kıracağımız kesin.Turgay TERZİ wrote:Bu deneme sahil'de yapılırsa eğer,uçurtma ile balık tutmayı'da denemek lazım.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Uçucu madde bağımlısı.
Rekor denemesinin yapılacağına dair bölgedeki belediye ve kolluk kuvvetine haber edilmesinde yarar var. Nahoş bir şey olur, can sıkılmasın.
Said Özkan AKTUĞ
Erkek adam uçurur :)

http://said.ozkan.org/kites
Erkek adam uçurur :)

http://said.ozkan.org/kites
1 - Biliyorsunuz uçak modelciliği de ilgi alanım, bu yüzden düz geniş yerleri ufak ufak öğreniyorum.Halit wrote:Melih ,
Ne zaman yapılmalı ?
Bizim uluslararası serbest model yarışmalarının yapıldığı Kırklareli Vize'nin Müsellim köyü var. Bu yarışmalar için gerekli arazi 25k kilometrekare kadar, çünkü kumandasız olan modellerin bazıları 5-6 bin Euro civarında ve ne olursa olsun uçan modeli bulmak gerekiyor. Yarışma ekipleri bu yüzden gelenle uçağa takılı bir telsiz yer belirleyici ve motosiklet ile katılıyorlar
Neyse bu Müsellik köyü, Tekridağ-Kırklareli il sınırında ve ufga karar her yer dümdüz, ova sebebi ile rüzgar akla hayale gelmeyecek kadar stabil. Buyrun uydu haritası: http://www.netkayit.com/adres_arabul.ph ... ELLIM-KOYU
2- Zaman konusunda benim net bir fikrim yok ancak dikey yükseklik hedeflendiği için rüzgar yanında "Termal hava akımları" da önemli olacaktır, bu hava akımları genelde güneşli+seyrek bulutlu sonbahar ve bahar günlerinde ciddi miktarlara ulaşıyorlar. İlke basit, hava soğuk ama yere güneş vuruyor, vurduğu yer ısınıyor ve sıcak hava zeminden koparak soğuk havanın içinde yükseliyor. Serbest modeller ve planörler bu hava akımları ile yükselerek uçarlar. Bir belgeselde çöldeki bedevilerin termaller ile delta uçurtma uçurup bununla şahin eğittiklerini görmüştüm, bence bizim için faydalı bir örnek.
3- Mekanik kısmı fazla düşünmeye gerek yok, 2 gün öncesi itibarı ile, atölyemdeki CNC freze de çalışmaya başladı ve hemen benden 200 metre ötede çok iyi bir arkadaşıma da bir CNC router yaptık. Lazer, router, freze olduktan sonra nefis sarma mekanizmaları yapmakta bir zorluk görünmüyor. CAD ortamında çizer, fikrinizi alır ve üretirim üstüne konuşuruz. Özellikle router çok iyi oldu çünkü 49x49 santim işleme alanı var ve 1cm lik delrin levhayı bile kağıt gibi kesiyor, yani son derece dayanıklı kasnaklar ve mekanikler yapabiliriz.
Sarma mekanizması için aklımda şöyle birşey var.
Daha önceki deneyimimden gördüm ki, mesele ipi kasnağa sarmakta değil, bunu ister elle ister güçsüz bir motorla yapabiliriz, asıl sorun ipin gerilimini almakta, eğer gerilimi almaz isek ip her bir turda kasnağı daha da çok sıkacak. Çözüm basit, iki adet plaka arasına sulmanlı yataklar ile sabitlenmiş 3-4 adet kasnak olacak. bu kasnaklardan ikisi birbirine dişli ile bağlı, en baştaki ve en sonrakiler ise ipin ortadaki tahrikli kasnaklara aynı açı ile girmesi için serbest dönüyorlar. ip bir kasnakta 1.5 tur atıp dişli ile ters yönde dönen diğerinde 1.5 düz tur atacak. gerilime göre bunu 2.5 tura da çıakrabiliriz. Kasnak yüzeyi elastik bir malzemeden olacak ve ipe tutunacak(sanayii de bu iş için uygun kauçuklar var) , kasnakların çapı oldukça küçük oalcak ki motora yük binmesin, yani büyük vites kutuları yerine küçük ve hızlı vites kutuları kullanıp işi kasnakta bitireceğiz. , bu mekanizmayı bir arabanın çekme kancasına takabiliriz, böylece tüm yükü alınmış ip çıkıştan serbest biçimde gelir, daha sonra ana sarma tamburumuza basit fazla güçlü olmayan bir sistemle tahrik vereceğiz, bu bölüm sadece ipin boşunu alacak kadar güçlü oalcak ve ipi tambura sarıp istifleyecek.
rekor denemesi için eldeki ipin çapı nedir, malzemesi ne?
- Halit
- Site Admin
Denemeyi nerede yapmalı ?
Bu denemeyi İstanbul'da yapmak hem hava trafiği açısından hem de rüzgar açısından uygun değil. İstanbul'un rüzgarı deli gibi . Estiği zaman şiddetli esmediği zaman sıfır. Aynı gün içinde sabahtan bir yöne öğleden sonra tam tersi yöne. Yani gününü yakalamak çok zor.
Öte yandan çok uzakta bir yerlere gidip oralarda beklemek de pek olacak şey değil.
Ankara zaten rüzgar açısından sıkıntılı. Hava trafiği sorunu orada da var.
En ideal rüzgar aslında Akdeniz'de var. Yaz boyunca her gün neredeyse aynı şiddette ve stabil. Ama uzak.
Hava trafiği kaç metreden sonra sorun olur ?
Uçaklar alçalmaya başlamadan önce genellikle 8-10.000 metre yükseklikte uçar. Biz zaten buralara çıkma hedefinde değiliz.
Ferruh bizim ip kaç metreydi ? 4.000 metre idi sanırım değil mi ?
Tavşanlı rüzgar açısından uygun mu ?
Bu deneme tahmini ne kadar sürer ? Yani ipi salmak ve sarmak ? Mangalı yakmak , etleri pişirmek vb
Bu denemeyi İstanbul'da yapmak hem hava trafiği açısından hem de rüzgar açısından uygun değil. İstanbul'un rüzgarı deli gibi . Estiği zaman şiddetli esmediği zaman sıfır. Aynı gün içinde sabahtan bir yöne öğleden sonra tam tersi yöne. Yani gününü yakalamak çok zor.
Öte yandan çok uzakta bir yerlere gidip oralarda beklemek de pek olacak şey değil.
Ankara zaten rüzgar açısından sıkıntılı. Hava trafiği sorunu orada da var.
En ideal rüzgar aslında Akdeniz'de var. Yaz boyunca her gün neredeyse aynı şiddette ve stabil. Ama uzak.
Hava trafiği kaç metreden sonra sorun olur ?
Uçaklar alçalmaya başlamadan önce genellikle 8-10.000 metre yükseklikte uçar. Biz zaten buralara çıkma hedefinde değiliz.
Ferruh bizim ip kaç metreydi ? 4.000 metre idi sanırım değil mi ?
Tavşanlı rüzgar açısından uygun mu ?
Bu deneme tahmini ne kadar sürer ? Yani ipi salmak ve sarmak ? Mangalı yakmak , etleri pişirmek vb
Yer için, Konya ya ne demeli?
- Arazi, düz, her zaman ciddi ve stabil bir rüzgarı var.
- Ankaradan hızlı trenle ve otomobille kolayca ulaşılabiliyor.
- İstanbuldan 5.5 saatte hızlı tren aktarmalı ve sürekli ucuz uçak seferleri var
- Kuzenimin 1.500.000 metrekarelik bir tarlası var, denemeyi yapmak için ideal bir yerde, kendisi statik modelcidir, arazinin ortasındaki 300 metrekarelik hangar mevcut içerisinde bekçi evi, suyu, sobası vs var, istersek hangarın içinde çadır bile kurabiliriz.
- Tandır ve Etli ekmek yemek için bile gidilebilir
- Arazi, düz, her zaman ciddi ve stabil bir rüzgarı var.
- Ankaradan hızlı trenle ve otomobille kolayca ulaşılabiliyor.
- İstanbuldan 5.5 saatte hızlı tren aktarmalı ve sürekli ucuz uçak seferleri var
- Kuzenimin 1.500.000 metrekarelik bir tarlası var, denemeyi yapmak için ideal bir yerde, kendisi statik modelcidir, arazinin ortasındaki 300 metrekarelik hangar mevcut içerisinde bekçi evi, suyu, sobası vs var, istersek hangarın içinde çadır bile kurabiliriz.
- Tandır ve Etli ekmek yemek için bile gidilebilir
Eveeeeeeeeeeeeeet.Sonuçta bu bir yükseklik denemesi olacakken yemek yeme denemesi olacağı kesinlik kazanıyor sanki ...
Kırklareli bence yakınlık açısından ideal.
Kırklareli bence yakınlık açısından ideal.
uçurtmayı vurmasınlar