Silinebilir

Kumandalı uçurtmaların yapımı ve uçuruluşu ile ilgi sorularınızı sorabilir, deneyim ve bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Post Reply
taytaylan

Silinebilir

Post by taytaylan »

Silinebilir
Last edited by taytaylan on Tue Nov 11, 2014 7:27 pm, edited 1 time in total.
hadi_bea

Post by hadi_bea »

ilk önce o resimdeki mavi ve kırmız renkli ipleri kopardığın yere bağla ve uçur ve özellikle iplerin eşit olmasına dikkat et ve de uçurtmanın güvenlik uyarılarını oku yol kenarı, yağmurlu hava, elektirik hatlarının olduğu yerler kesinlikle uçurma hem sn güvenliğin için hemde başkalarının güvenliği için iplerinin boyu kadar arkanın ve sağınında, solununda boş olması lazım bunlara dikkat et birde konum belirtmemişsin eğer İzmir'de ikamet ediyorsan yardımcı olabilirim.
GÖRKEM ÇORLU
~~~~~~~~~~~~~~~~~
RÜZGARIN OĞLU
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bir gün ben de uçucam...
uygur

Post by uygur »

Taylan Bey,

Bir problem olmaz olursa da düğümlerin kaymasından kaynaklanan boy orantısızlığı olabilir. Hem düğüm kaymaması, hem de karışıklık olmaması için iplerin ucuna sleeve (kaplama - mavi ve kırmızı olan kısımlar) denen bir hadise yapılıyor.

Dediğim gibi bu haliyle elbette kullanabilirsiniz ancak daha iyi olsun derseniz, önce attığınız düğümleri ve atıl parçalar üzerindeki mavi ve kırmızı parcaları çıkarıp, kör bir iğne ile ipinizi kapmala olacak mavi/kırmızı iplerin içinden geçirin. Çakmak ile içteki ipin uç noktasını flanşlayıp, son kısma tek düğüm atın. Bir elinizle bu düğümü sıkıca tutarak, diğer elinizle bu düğümden aşağı doğru sıkıca ilerleyerek kaplamadaki boşluğu giderin. Ardından düğümle son noktayı tutup, düğümü atın.

Image
Bu örnekte benim başta tarif ettiğim düğüm sonda atılmış, mantıken benim dediğim doğru..

http://www.midwestkites.com/?mainURL=/s ... _Sets.html
Berry Blue ip setleri stuntlar için en iyisidir. Foillerle ilgilenmediğim için bir şey diyemeyeceğim. Yalnız eger alacaksanız mevcut ip setinizin bir üst ağırlık seviyesindekini tercih edin.
Said Özkan AKTUĞ
Erkek adam uçurur :)

Image Image Image Image
http://said.ozkan.org/kites
taytaylan

Post by taytaylan »

Arkadaşlar teşekkür ederim.
Öncelikle az önce aklıma gelince iplerin uçlarını değiştirdim.Yani el tutamaçlarının olduğu kısmı söküp onları uçurtmaya bağladım.böylelikle kesik ve kaplamasız bölümler elimde olmuş oldu,en azından düğümlerde bir kayma falan olursa bu havada değilde gördüğüm ve müdahale edebileceğim bir noktada olacak.Şimdide hemen Said beyin dediklerini yapmaya başladım bakalım halledebilecekmiyim.Bu arada Her iki ipin de boyunun yaklaşık 30-40 cm kısalması performansı etkilemez değilmi?

Birde benim thundird ün ip kalınlığı ve özellikleri nedir acaba?Midwestkites.com dan ip seti almak istiyorum ama özelliklerini bilmediğim için hangisini seçmem gerektiğini bilmiyorum.Geçecek bu acemilik günleri :)

Bu arada İstanbul'dayım
Taylan Nice
uygur

Post by uygur »

Genel olarak ipler kısaldıkça hız artar, kontrol güçleşir.
Sizin iplerin durumunda farkedilir bir değişim söz konusu değil.

Emin değilim ama muhtemelen 200#*100ft tir.
Said Özkan AKTUĞ
Erkek adam uçurur :)

Image Image Image Image
http://said.ozkan.org/kites
taytaylan

Post by taytaylan »

tekrar teşekkürler
Taylan Nice
hadi_bea

Post by hadi_bea »

Tüh be bir tane daha İstanbula katıptırdık. İzmirde çoğalamıyoruz ya. Benmi İstanbul'a gitsem acaba.
GÖRKEM ÇORLU
~~~~~~~~~~~~~~~~~
RÜZGARIN OĞLU
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bir gün ben de uçucam...
Melih

Post by Melih »

Taylan Bey,

Uçurtmanızı sakın bu şekilde uçurmayın, çünkü Sleeve işleminin asıl amacı düğümün kaymaması değil, ipin kendi kendini kesmemesi. Aman dikkat.

Düğüm kaymasın istiyorsanız bir damla japon yapıştırıcısı tüm işinizi görürdü ancak olay öyle değil.

Spectra, dyneema, kevlar, dakron, cam elyafı gibi sağlam elyafların fiziksel mukavemeti ile ilgili en basit bilgilerden biri der ki Bir elyafı en iyi kendisi keser. Sebebi çok basittir, sağlam elyafların lifleri çok incedir ve birbirine dik durumda kuvvet uygulandığında her bir lif evdeki makasınızdan çok daha keskin bir kenar oluşturur, sertçe çektiğinizde de kendi kendini keser.

Bu sebepten dolayı bu elyaflarda eğer o yukarıdaki gibi normal düğüm atarsanız. 100kg çekebilecek bir ip 20kg da kopuverir. Sleeve işleminde amaç, elyafı kendisinden korumak ve daha geniş bir çapta dönen bir düğüm meydana getirerek kesme etkisini minimuma indirmektir. Ayrıca ipi uçurtmadan kolayca sökebilmeyi ve Özkan arkadaşımızın dediği gibi, düğüm kaymasını da önlemeyi sağlar.
Sleeve edilmiş iplerde dayanım yaklaşık %80 dir, yani çekme sonucu ipde bir hasar yoksa yine düğümden kopar ancak 100kg lık ip 80kg civarına kadar düğüm kısmından dayanır.

Sleeve yapmak çok kolay bir işlemdir, kopan iplerinizdeki düğümü dikkatlice açıp sleeve için kullanılan dış kılıfı buradan temin edebilir, ayrıca kopan ipi mevcut olana yan yana yapıştırıp, kopanı sleeve kılıfının içinden çekerek klavuz gibi kullanıp içindne geçirme işini de basitce halledebilirsiniz. Eğer kopan parçayı attıysanız, ince halat veya jaluzi iplerinin iç özünü çıkardığınızda dışında kalan kalan koruma malzemesi işinizi görür, içindne geçirmek için ise, biz, çuvaldız veya 2 ye katlanmış gitar teli kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi internette bol bol var.
taytaylan

Post by taytaylan »

Melih Bey..
Sizin ve Said Bey in tarifleriyle aynen dediğiniz gibi yaptım.Şu anda orjinali gibi oldu.Açıklayıcı ve net bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim,yarın deneme yapacağım,ama dediğim gibi bir problem olacağını sanmıyorum çünki eskisi kadar sağlam gözüküyor..

Taylan NİCE
Taylan Nice
hadi_bea

Post by hadi_bea »

Güvenlik uyarılarınıda unutma yine tekrar uçurtmanın elektirik tellerine takılmasını istemessin herhalde.
GÖRKEM ÇORLU
~~~~~~~~~~~~~~~~~
RÜZGARIN OĞLU
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bir gün ben de uçucam...
taytaylan

Post by taytaylan »

Bugün İstanbul'daki güzel rüzgarı da fırsat bilerek iplerini tamir ettiğim thunderbird ümü doya doya uçurdum.(Tabii bu sefer direksiz ve boş bir arazide:)Güçlü rüzgar ve uygun alanda inanılmaz zevkli bir foil.
Bir ara zıplayacağımı düşündüm,ama tabi teknik olarak benim foille mümkün değil.
Arkadaşlar GWTW sitesinden alışveriş yapan varmı?Yani Türkiye'ye yolluyorlarmı?Kaç günde geliyor?

İp seti almayı planlıyorum.
Taylan Nice
Trick Serkan

Post by Trick Serkan »

Ben gwtw den alışveriş yaptım . Benim yaptığım hata postal service ile gönderilmiş olmasıydı . Orada Steve var ona mail atabilirsiniz ve o sizi bilgilendirir . UPS veya FEDEX ile aldınızmı yanılmıyorsam 100 doların altında gümrüğe takılmadan kapınıza kadar geliyor .
Rüzgarı Bol Adam .
Güvenli Uç Güvende Ol ( Fly Safe Be Safe )
Gökyüzünde Herkesin Eşit Hakkı Vardır .
taytaylan

Post by taytaylan »

Teşekkür ederim bilgi için. Bu arada ben ip seti bakarken bunu gördüm,bayıldım:)
Alsammı diye düşünüyorum(Tabi bir de hanıma çaktırmadan yapmam lazım bunu :)

http://www.gwtw-kites.com/showproduct.a ... shot+1%2E9
Taylan Nice
Trick Serkan

Post by Trick Serkan »

Yanlış hatırlamıyorsam Erol beyde olması lazım snapshot . Ready to fly kit geldiikleri için ekstra ip setine ihtiyaç kalmıyor .
Rüzgarı Bol Adam .
Güvenli Uç Güvende Ol ( Fly Safe Be Safe )
Gökyüzünde Herkesin Eşit Hakkı Vardır .
taytaylan

Post by taytaylan »

çok teşekkür ederim bu bilgi için.
Forumdan birinin snapshot a sahip olması çok iyi .
Taylan Nice
Post Reply