Karbon çıta imalatı

Uçurtma yapımında kullanılabilecek her türlü malzeme hakkında bilgi. Malzeme bulunacak yerler.
Sercin

Karbon çıta imalatı

Post by Sercin »

Selamlar,

Aklıma bir şey geldi. Kesinlikle deneyeceğim. Sizlerle de paylaşmak, görüş ve önerileriniz almak isterim.

Çelik bir çubuğun etrafına karbon elyafını epoxi ile yedirip kaplarsak, karbon tüp çubuk imal edebilir miyiz? Acaba...

Biraz araştırdım karbon elyafı dokunmuş kumaş halinde ve şerit bant halinde piyasada bulunabiliyor. Dokunmuş kumaş şeklinde olanı, yapıları depreme karşı güçlendirmek amacıyla kolonların etrafına epoxi ile yedirilerek sarılıyor. Bunların metrekaresi 300 gr. civarında. Buna göre 100 cm lik 6mm çaplı bir boru epoxi hariç 5-6 gr. gelecektir. epoxi ile yedirince ne olacağını bilmiyorum.

Birde kuruduktan sonra çelik çubuğu cıkartabilmek için ayırıcı bir kimyasal sürmek gerekiyormuş. Bu gibi kimyasallar ve karbon elyafları hakkında bilgisi ve nereden temin edebileceğim gibi bir fikri olan varsa yazarsa sevinirim.

Serçin...
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Bu işler kimya mühendislerinin konusuna giriyor. Hatta özellikle bu konu hakkında bilgisi olanlarından bulmak gerek.

Ben de bir ara yerli piyasada karbon çubuk araştırmıştım. Sadece granül olarak hammaddesi olduğunu öğrendim. Bence bir araya gelip, ham maddesini alıp, bir yerde çubukları yaptırabiliriz. Sadece düz çubuk çekileceği için fazla üretim sorunu olmaz gibi geliyor. Sanırım bunun için plastik döküm yapan yerler bulup konuşmak gerek.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
ates

Post by ates »

gelişmeleri forumdaki tüm konular gibi ilgi ile izliyeceğim umarım başarılı olur.
Ziya

Post by Ziya »

Bence bu konuda Balacan uçurtmadan Barkın Bey'le görüşmekte yarar var. Yanlış bilmiyorsam kendi imkanlarıyla karbon çıta ürettiler. En azından tecrübelerinden yararlanılır.
Last edited by Ziya on Thu Jun 28, 2012 3:51 pm, edited 1 time in total.
Ziya
www.turkucurtma.com

Image

İstikbal Göklerdedir
M. Kemal ATATÜRK
Melih

Post by Melih »

Ben bildiğim kadarını paylaşayım.

Epoxy son derece esnek ve dayanıklı bir malzeme, çubuk yapmak için kullanılamaz.ama son derce dayanıklı bir yapıştırıcı olarak çok iyi iş görür.

Piyasada satılan karbon çubukların %90 nın elyafı değil reçinesi karbon. Özellikle bizim uçurtmalarda kullanılan çıtaların elyafı aslında cam, karbon olan reçine.

Karbon reçinesi 130 derecede ısı ile sertleşen bir tür reçine ve rengide siyah. Hızlandırıcı ve sertleştirici gerekmiyor, reaksiyon termokimyasal. siz na 130 derece sağlıyorsunuz o da sertleşiyor.

Elyaf olarak kullanabileceğiniz yegane karbon, Kevlar. Karbon kevlar diye satılan çubuklarda da karbon olan reçine, karbon elyafı denilende bildiğim kadarı ile her zaman kevlar oluyor. kevların örülmüş ve örülmemiş iki hali mevcut.

Uçurtma çubuklarını kırarsanız bembeyaz çok ince lifler göreceksiniz onlar cam oluyor.

Karbon reçinesi ile dolu çubuk yapmak kolay, içine delik açtığınız bakır veya alüminyum bir boruyu rezistans ile sıcak tutmanız ve içerisinden elyafı çekmeniz yeterli imiş. Ancak içini boş yapmak için borunun içerisine bir maça yapmak lazım. Bahsi gecen boru 10cm boyunda ve içerisinden elyaf ve reçine dakikada 10cm gibi bir hızla çekiliyormuş.

Karbon reçinesi bulan varsa bana haber versin, mikro uçurtmalar için bende bir enjektör dolusu isterim.
Melih

Post by Melih »

<b>EK olarak</b>

Emin beyin arkadaşı Hasan bey (diş hekimi ve uçurtmacıdır)'in bir hastası tuzla civarında karbon çubuk üreten bir işyerine sahip. Bir makarada 10Km olacak şekilde üretim yapıyorlar ve arada 10-20 metre kadar hasan beye veriyordu kendisi. Karbon çubuklar sanayide bol miktarda kullanılmakta. ENteresan ama devasa trafo saclarının arasına izolatör olarak yerleştiriliyorlar. Bizim için ne kadar kısır bir kullanım değil mi :)

Hasan beyden ulaşmak zor olabilir ama bir araştırma yapıp tuzladaki imalat haneti bulursak süper olur. 2mm ile 5 mm arası çubuklarını gördüm, kimbilir belki başka türleride vardır.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Melih hadi bul şu imalathaneyi. 8)
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
led

slm

Post by led »

@Melih
sabırsızlıkla sizi bekliyoruz
buarada
http://www.kalyonmodel.com.tr (karbon yazıp aratın)... belki işinize yarar
Eray Kara
Melih

Post by Melih »

AAA.. işi üstüme atmayın :) dediğim gibi hasan beyden hastasına ulaşmak mümkün olmayacaktır, adamın dişinde sorun çıkmasını beklememiz gerekir.
Yeri tuzla civarında imiş, eşe dosta haber salıp sorsak birileri mutlaka tanıyordur bir yerlerden, ben kendi adıma arıyorum, sizde biraz kulakları açın beyler :)

valla evde hasan beyden aldığım 2 parça var ki gayet başarılı karbonlar. Emin beyde hasan beyden bir miktar almıştı zamanında sanırım. İyisi mi, emin beye de sormakta fayda var tabi :)
led

SLM

Post by led »

genelde hekimler kayıt tutarlar...Hasan beyden ulaşılabilirmiş gibi geliyor bana...bende yarın burada soracağım belki trafo yapan birileri vardır...
Eray Kara
Sercin

Post by Sercin »

Vay anam vay... Yahu bukadar zormuymuş bu iş. Valla korktum.

Bu gün poliya diye bir şirketi aradım. Web sitelerinde kevlar, karbon cinsi bir çok ürün olmasına rağmen ithalatına başlamadıklarını söylediler. Şöylece yüklü bir sipariş bekliyorlarmış. Ama ben önümüzdeki hafta içi vaktim olursa görüşmeye gideceğim. Telefonda görüştüğüm kişi sanırım bu işlerden biraz anlıyor. Hiç olmazsa bilgi alırım. Birde gene vaktim olursa perpa'yı dolaşacağım. Oradada bir sürü kimyasal ürün satan yer var galiba.

@Melih: Bu konu hakkında daha detaylı bilgi istiyorum. Bir ara yüz yüze konuşalım olur mu?

Serçin....
Melih

Post by Melih »

@idle: tamam bir ara konuşalım, karbon elyafı muhabbeti çok geçiyor ama, asıl reçine lazım dediğim gibi. Millet karbon elyafı ile epoxy kullanıp tekne kalıbı yapıyor ama çıta çok farklı, bizim için çok sert bir reçine, çok sağlam bir elyaf lazım, kevlarlar bendden sadece reçine bulsak bu iş tamam.
Asarıca

Post by Asarıca »

Herkese iyi geceler,kulubümüzün en yeni üyelerindenim(kulübümüz diyorum bende artık bir MARTI'yım).inanın bil. başına nezaman geçsem ilk önce forum msj.larını kontrol eder hale geldim,özelliklede online bölümü(heksebeeste planlarını bulamadım :cry: )kendi çapımda da yapmaya çalışıyorum,bunun için ufakta olsa bir atölye kuracak kadar malzeme sahibi oldum ama çıta sorununu aşamadım marangozlardan temin etmeye çalışıyorum oda beni kesmiyor çünki kumaş dikmeye geçmek istiyorum kalıcı olsun diye,karbonçubuksuz olmuyor.Hadi şu karbon işini çözelimde gökyüzünü rengarenk uçurtmalarla şenlendirelim artık.
RÜZGARINIZ BOL OLSUN
led

slm

Post by led »

@asarıca
karbon çubuk konusunda yardım edemem ama buyrun size heksebeestin planı:)))
http://www.breedland.tomaatnet.nl/index.htm kolay gelsin...
Eray Kara
Asarıca

Post by Asarıca »

@Led
Gecenin bu vaktinde gösterdiğin ilgiye ve link'e teşekkürler ama ben çözemedim bunu online yapamazmıyız?Karbonçubuk konusundada bunu bir imalathaneye topluca sipariş verip mağduriyetimizi gideremezmiyiz? Özellikle ist. bulunan dostlar :oops:
RÜZGARINIZ BOL OLSUN
Post Reply