6gen uçurtma

Uçurtma yapımında kullanılabilecek her türlü malzeme hakkında bilgi. Malzeme bulunacak yerler.
Post Reply
Brindar

6gen uçurtma

Post by Brindar »

Merhaba
ben 4 metre klasik altıgen uçurtma yapmak istiyorum ve malzeme önerisi alıcaktım sizden
1.Fiber boruyla yapmak istiyorum kalınlığı ne kadar olsun bana göre 6/4 iyi ama siz ne dersiniz ?
2.İp olarak ankara/ulus halinde satılan misinalar varmış kalınlığı hakkında bilgim yok ama 90 lık dediler kaç mm oluyor o ve uçurtmanın çekiş gücüne dayanabilecek mi? dayanamazsa hangi ipi önerirsiniz ?

3.Kumaş mı Naylon kaplık mı önerirsiniz (benim tercihim naylon kaplık)

yabancı ip isimlerini bilmiyorum yada satılan bir yer söylerseniz alabilirim
User avatar
Halit
Site Admin
Posts: 3767
Joined: Fri Sep 17, 2004 9:29 pm
Location: Bahçeşehir/İstanbul
Contact:

Re: 6gen uçurtma

Post by Halit »

Foruma hoşgeldiniz.
İsminizi ve yaşadığınız şehiri de yazarsanız daha iyi olur.

4 metrelik altıgen çok güzel bir proje. Kullanmayı düşündüğünüz çıtanın (fiber 6/4) ne olduğunu tam anlayamadım ancak fiber olduğuna göre fazla esnek ve ağır bir malzemedir diye düşünüyorum ve çok uygun değil gibi görünüyor. Çıta olarak size Bauhaus bahçe-çiçek reyonunda satılan kalın ve uzun kamışları öneririm.
4 metrelik bir altıgeni minina ile uçurup uçuramayacağınızdan emin değilim ama önerim çamaşır ipi kalınlığında genellikle teknecilerin kullandığı ipler olabilir.

Kaplık olarak ise naylon bu ölçüde bir uçurtma için uygun değil. Tafeta kumaş kullansanız daha iyi.

Bu büyüklükte altıgen yapan pek olmamıştı. Gelişmeleri merakla bekliyoruz.
http://www.ucurtmaplanlari.com
Brindar

Re: 6gen uçurtma

Post by Brindar »

Bauhaus da 4 metrelik kamış var mı acaba ve adı ne o kamışların tekneci ipinide tam anlamadım
ben bu söylediklerinizi bilmiyorum ama isim vererek sorucam malzemeleri isimlerini yazarsanız sevinirim Halit bey
User avatar
Halit
Site Admin
Posts: 3767
Joined: Fri Sep 17, 2004 9:29 pm
Location: Bahçeşehir/İstanbul
Contact:

Re: 6gen uçurtma

Post by Halit »

4 metrelik kamış tek parça halinde olmaz zaten . Zaten olsa da yapacağın uçurtma sökülüp takılabilir olmazsa bir yerden bir yere götürme imkanın olmaz. Kamışları örneğin ikişer metre uzunlukta alıp yine bauhaus gibi yerlerde satılan aluminyum borularla birleştirmen lazım.

İp konusunu ileriki aşamalarda konuşuruz.

Yapman gerekenler

1- Bauhaus'a gidip bahçe reyonundaki kamışları incelemen.
2- Kamışları birbirine eklemek için aluminyum boruları incelemen
3- Kumaşçılara gidip tafeta kumaş sorman ( umarım dikiş dikme imkanın vardır.Yoksa eline iğne iplik alıp dikebilirsin ya da en yakın terziden yardım istersin )
4- Oturup nasıl yapacağını planlaman.

Çok acele etmeyin. Önce malzemelerin hepsini bulup bulamadığınızı kontrol edin.
http://www.ucurtmaplanlari.com
User avatar
ahmetbayar
Posts: 499
Joined: Thu Sep 08, 2005 1:53 pm
Location: Düzce
Contact:

Re: 6gen uçurtma

Post by ahmetbayar »

Halit wrote: Kamışları birbirine eklemek için aluminyum borular
Benim sledlerin fiberlerini eklemek için boru bulamamıştım. Buzdolabı tamircilerinden bakır boru bulup yaptım ama çok iyi oldu denemez. Gerçekten Bauhouse'de uygun aliminyum boru var mı? Hemen ilk fırsatta gidip bakayım.
Uçurtmanın mevsimi yoktur.
Rüzgarın estiği her zaman, uçurtma zamanıdır.
User avatar
Halil
Posts: 265
Joined: Thu Jul 13, 2006 10:23 am
Location: Ankara
Contact:

Re: 6gen uçurtma

Post by Halil »

Sayın Brindar,
Halit bey şehir ve isim sormuş siz cevap vermemişsiniz ama ben yinede Ankara ulus ve hal sözcüklerinden size yardımcı olabileceğim sonucuna vardım. Kumaş olarak Çıkrıkçılar yokuşunun sonundaki Çopuroğlu manifaturayı öneririm, ip için posta caddesi öncel han alt katta indiğinizde merdivenin sağındaki hırdavatçıyı öneririm Dimka firması (Gaziantep) imalatı 1.2mm çapdan 2. 2,5. 3 . 3,5. ............ 12mm çap a kadar yelken , kolon, bayrak, jaluzi ipi denilen iplerden bulmanız mümkün, dükkan sahibi Ankaradaki uçurtmacılar olarak bizleri tanır ve bize kilogram ile satış yapar, sizde beğendiğiniz ipden kilogram ile alırsanız maliyet düşer metre fiyatı çok yüksek. Söz konusu iplerin kilogram fiyatı 17.50tl den başlayarak yükseliyor. İsterseniz bana özel mesaj ile ulaşıp kararlaştıracağımız bir gün hem çıkrıkcılar yokuşuna hem posta caddesindeki hırdavatcıya gidip sizinle tanıştırmam ve yardımcı olmam mümkün. 6/4 sanırım karbon boru sizin için ince olacaktır ve Türkiyede kaliteli imalatı yok. Size sitelerdeki Şirin Ahşap Tornayı gürgen çıta kaynağı olarak önerebilirim. Bu firmada 4mm den ..............12, 14 hatta 16 ve 18 mm bile hazır toprnadan çekilmiş gürgen çıta bulmak mümkün. Boylar ise bazı durumlarda 2 metreden bile fazla olabiliyor. Ancak taşıma sorunu yaşamamak için her çıtayı en az 2 belki 3 parça yapmanız gerekebilir. Parçaları birleştirmek için çıta kalınlığına uygun iç çapı olan alaşımlı aleminyum boru kullanabilirsiniz.
Ayrıca Seyran bağlarında haftanın belirli günleri mesai sonrası bir araya geldiğimiz bir atölyemizde var. Fırsat yaratıp atölyeye de gelirseniz daha detaylı bilgi alışverişinde bulunmamız mümkün.
Görüşmek üzere sağlıcakla kalın,
Halil Bayülker/Ankara
Brindar

Re: 6gen uçurtma

Post by Brindar »

Sayın halil ve halit cevaplarınız için çok teşekkürler
halil beyin ankaradaki yer önerileri için çok teşekkürler ama hangi çıta boyunu seçmeliyim bu aliminyum çubukları bulabileceğim bir yer var mı ?

yarın ilk işim halit beyin önerdiği bauhaus daki kamışlara bakmak
User avatar
Halil
Posts: 265
Joined: Thu Jul 13, 2006 10:23 am
Location: Ankara
Contact:

Re: 6gen uçurtma

Post by Halil »

Sait bey,
Mesajımda da belirttiğim gibi 4m lik bir uçurtmanın taşınabilir olması için taşıma araçınızın türü önemli normal binek bir arabam var ve ben en büyük çıta olarak 150cm kullanıyorum. Steyşın ı Jip i yada minübüs ü olan arkadaşlar ise daha uzun çıta kullanabiliyor. Uçurtmalar ne kadar büyük olursa olsun çıtaları parçalı olarak kullanıyoruz. Montaj sırasında da bronz yada alaşımlı(sert) aleminyum borularla birleştiriyoruz. Önerim 135 cmlik 12-14 mm gürgen çıtaları birleştirerek kullanmanız. Yada Bahause gibi marketlerden alacağınız bambu kamışları yine 135 cm civarında keserek ortalarını delip deliğe takacağınız demir yada aleminyum borularla birleştirmeniz. Bu tür boruları yine Bahause benzeri yapı marketlerde 1m boyda bulacağınız gibi (sizin için önemli olan borunun iç çapının kullanacağınız çıtaya uygun olması) (bambu kullanacaksanız iç çapın önemi yok) Kazımkarabekir cad rüzgarlı sokakda ASKİ nin yanındaki Kurtoğlu firmasında bulabilirsiniz.
NoT; Kurtoğlu malzemeleri m ile değil boy olarak satmaktadır boylar 4-6m.
Halil Bayülker/Ankara
Post Reply