Türkiye'de malzeme alınabilecek yer

Uçurtma yapımında kullanılabilecek her türlü malzeme hakkında bilgi. Malzeme bulunacak yerler.
Melih

Post by Melih »

Size güzel bir adres , bu ingilterede bir halat üreticisi, sayfada göreceksiniz ki, "kite cord" diye ayırmışlar dyneemaları. görüşmüştüm bir ara. tekrar fiyat almakta fayda var.
http://www.englishbraids.com/products/indexi.html

direkt uçurtma ipleri için;
http://www.englishbraids.com/products/i ... al/ki.html

birde enteresan haber, marmariste distribütörleri bile varmış, sitede yazıyordu ama adamalrı yüzlerce kez aramama ramen ulaşamamıştım zamanında, şimdi listeden de çıkartmışlar :(

Dyneema iplerin kalınlığı için NA yazdığını göreceksiniz.
D75 olan yaklaşık 0.4 mm kalınlıkta, D150 olan 0.6 kadar D300 de 1mm ye yakın olması lazım.
Melih

Post by Melih »

Arkadaşlar, geçen gün bahsettiğim, metroda satılan 10 milyonluk plaj tentesinin çıtalarının resmini buyrun.

gördüğünüz gibi çıtaların içerisinden lastik geçiyor ve 2-3 sallamad akendiliğinden birleşiyorlar :) Çap 7mm, bir tanesi 330cm iki tanesi 170 cm
boyunda. katlanıyor olmaları da cabası. umarım işinize yarar

İşte araştırmacı uçurtmacılık, malzeme de sınır tanımıyoruz valla.
Image
Image
Image
Image
Image
led

slm

Post by led »

@Melih
hangi metrodan aldınız?...birkaçına bakıldı ama bulunamadı
Eray Kara
Melih

Post by Melih »

Kozyatağı metro, bahce bölümü. Kapıdan girince sağdaki kapıdan açık alana çıkıyorsunuz uyku tulumlarının yanında.

tüm metrolarda aynı yerde olamsı lazım. çadırların ve tulumların yanı
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Malzeme bölümüne 2 ekleme yapalım.

1- Aleminyum boru. Özellikle tahta çıtalarda, 1 metreden uzun çıta yapı marketlerde bulunmuyor. Sadece 10 mm ve daha kalın dörtgen çıtalarda uzunluk mümkün. Ayrıca çantalara ve arabalara sığdırmak için de zaten uzun çıta kullanmak mümkün değil. Bu nedenle büyük uçurtma yapımında 2 çıtayı birleştirmek gerekiyor. Birleştirici olarak aleminyum boru kullanıyoruz. Bugün iş için Çağlayan tarafında idim. Orada aleminyumcular olduğunu duymuştum. Florence Nightingale Hastanesi arkasında, daha doğrusu sol tarafında bir arka sokak boyunca aleminyumcuları buldum. 6 ve 8 mm. çıtaların geçeceği aleminyum borulardan aldım. Üstelik satan yer bunları benim için uygun boyutlarda kesti. Bir torba dolusu (2 tane 3 metrelik boru kırpıldı.) 5 milyon. Bu boruları satanlarda daha kalın ve çeşitli profil tipinde borular var. Çerçeve, merdiven tutamakları, kapı, pencere kolları gibi şeyler yapıyorlar. Bir kısmı dış mekan reklam sistemleri yapıyor. Bu firmalardan biri ile görüştüm. Çok estetik bir şekilde boru eğip bükebiliyorlar. Mühendislerine bir buggy çizdim. Bir kaç tane üretilebileceğini söylediler. Kesin bir plan verebilirsek maliyet çıkaracaklar.

2- Ripstop. Merter'deki kumaşçılardan bulduk. Eniştem Abdullah'ın Bursa'da tanıdığı tekstilci tanıdıkları aracığılı ile. Ne yazık ki 3 temel sorun var. Birincisi içi sıvama olanlardan. Yani ağırlık getiriyor. Ama bir tane roller diktim deneyeceğim. İkinci olarak sadece mont, çanta yapımına uygun soluk renkler var. Üçüncü olarak diğer polyester kumaşlardaki sorunumuz gibi top halinde satılıyor. Fiyat metresi yaklaşık 2$ gibi.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
led

slm

Post by led »

@Altan
3. sorun çokta önemli değil toplanır alırız birer top...asıl 1. ve 2. sorunlar gerçekten sorun...yanlış hatırlamıyorsam Halit bey fazlaca ağır olduklarını söylüyordu ama hele onlardan bir cevap gelsin 2.yi daha sonrada düşünürüz...
Eray Kara
Melih

Post by Melih »

Merterde bulduğunuz ribstop sanırım furkan tekstilin bursada ürettikleri. Mercan da furkan ticarette de bulabilirsiniz rekler soluk ve metalik kaplamalı olanları da var. ancak ribstop kelimesi her tür kumaş için kullanılıyor, belirli aralıklar ile üplerin düğümlendiği bu sayede yırtığın yürümesinin durdurulduğu kumaşlar. Bende pamuktan ribstop acaip iyi hava geçiren bir pantolon var misal :) sırt çantam da teflon ribstop ama ondan da uçurtma olmaz.

bizim kullandıklarımız ikarex gibi havacılık veya denizcilik için olanlar ve saf plastik malzemeden yapılıp, son aşamada tekrar eritilerek birbirine kaynaştırılmış kumaşlar. lifleri yüzünden dayanıklılığı artırılmış naylon torbalar aslında, tabi naylon olmadna önce kumaş olarak dokundukları için oldukça pahalılar. furkan ticaretteki kumaş 80-120gr/metre gibi bir ağırlığa sahip, tafetta kadar hemen hemen. hava geçirgenliği de aynı düzeyde, kaplama eğer ıslanırsa birbirine yapışıyor, başa bela olabilir, kaplamasız olan daha iyi ancak renkler kötü, eğer bir top alalım derseniz ben de katılırım tabi, en azından tafettaya gör eçok daha az esneyeceği için işimi görecektir.
Last edited by Melih on Tue May 17, 2005 11:22 am, edited 1 time in total.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Melih bu malzeme bildiğimiz ripstopa çok benziyor. Kumaşın kenarlarında kaplamasız olan 1 cm. gibi bir bölümde karşılaştırma daha iyi yapılabilir.
Kumaş tam olarak polyester. Yani tafetanın çizgili hali. Ağırlık 70gr/metrekare. Öğrendiğimiz kadarı ile yerli üretim değil ithal. Firma sallıyor olabilir. İnci tekstil. Daha önce tafeta alırken gördüğüm ripstop kumaş oldukça kalın ve ağırdı. Bu aldıklarımız tafeta ile aynı ağırlıkta.

Benim elimde uçurtma üzerindekileri de sayacak olursak hiç bir ripstop kumaş birbiri ile aynı değil. Bazısı kağıt gibi bir sertlikte iken, bazısı ipek gibi.

Bu hafta gelebilecek misin? Daha detaylı konuşuruz.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Melih

Post by Melih »

valla bahsettiğine göre fena olmayabilir. furkan tekstildeki fiyatınada bakmak lazım, kaplamasız olan ipek gibi ve tafetta ağırlığında renklerde soluk olunca aklıma furkanınkiler geliyor. 1.8 dolardı metresi en son. tabi 100 metrelik top halinde satılıyor.

haftasonu gelmeyi umuyorum ama biliyorsunuz buggyi cumartesiye yetiştirirsem ancak.
Sercin

Post by Sercin »

Selamlar;

Ripstop öğrendiğim kadarıyla ve Melih'in bahsettiği gibi bir dokuma türüymüş. Neyse; Taffetanın m² si 90gr. Eğer bu bulduğunuz ripstop 70 gr ise süper. Bende istiyorum.

Serçin...
Melih

Post by Melih »

Arkadaşlar yeni bir kaynak daha buldum, umarım işinize yarar.
78 cm boyunda çok ince ve inanılmaz hafif ancak bir o kadarda sağlam karbon çıtalar istiyorsanız okçuluk malzemesi dükkanlarını ziyaret edebilirsiniz. Geçen gün gidip bir mağaza ile konuştum, bir milli okcuya "oklarınızdan uçurtma yapacağız" diyince azıcık bozulsada sonra hoşuna gitti, bize özel bir kerelik güzel bir indirim de yapabilirmiş. Okların uçlarını ve tüy kısmını sökeceği için 9.5 YTL olan karbon okları 7 milyon civarına verebilecek sanırım.

Altandan aldığım beamer'ın spectra iplerinin sağlamlığına inanamadı, okculuk sektöründe en sağlam ip dacron olarak geçiyormuş, küçücük makarası 40Euro idi, adama 100kg çeken incecik ipi gösterince oldukca şaşırdı, ama biraz konuşunca anlaşılıyorki okculuk için kevlar gibi, spectra gibi hiç esnemeyen ipler pek bir anlam taşımıyormuş :)

0.5 mm ve 10 mm olmak üzere iki çap var, sertlikleir aynı yani ince olanın et kalınlığı fazla. ikisininde içi boş. 10 mm olan sanırım 5-10 gr civarında bir ağırlığa sahip, 2-3 tane alıp süper hafif bir uçurtma yapılabilir. çıtaların düzgünlüğü de garantili çünkü bunlar ok :)

eğer isteyen olursa adres ve telefon bilgilerini verebilirim.
Post Reply