Selam ve Yöneticilerden İstek

Uçurtmalar ile ilgili genel bilgiler.
Post Reply
zaferguler

Selam ve Yöneticilerden İstek

Post by zaferguler »

Öncelikle tüm forum üyelerine selamlar.
Ben Erzincan dan Zafer GÜLER. Burdaki pek çok kişi gibi benimde uçurtma maceram küçük oğluma uçurtma yapmak istememle 3 gün önce başladı. Hayatımda hiç uçurtma yapmayan ve uçurmayan benki bunu düşünnüce neden olduğunuda bilmiyorum. (Benim gibi geniş bir arazisi olan köyde büyümüş biri bunu neden yapmadım bilmiyorum.) Tabi ilk olarak en klasik uçurtma yapımına başladım. Tahmin etmişsinizdir 6 gen bir uçurtma. Uçurtma bittikten sonra büyük bir komutan edasıyla oğlumuda yanıma alarak uçurtmamı dışarı çıkarıp rüzgara bıraktım. Yanımada kocaman bir ip yumağı aldım. Uçurtmam nede olsa çok havalanacaktı. :D Bu arada oğlum 5 yaşında. Sonuç uçurtmam 3 m bile havalanmadan kara teması yaparak uçmayı tercih etti. :D Baktım böyle olmayacak hemen teknolojiden faydalanmak istedim. İnternetin başına geçip googlede uçurtma yapımı deyip arattım. Çıkan sayfalar arasında sizlerle tanıştım. yaklaşık 3 gündür sitenizi okumakla meşgulüm. Nede olsa uçurtma konusunda benim gibi cahil biri gerekli bilgileri azda olsa edinmeli diye düşündüm. Okudukça şaşırdım şaşırdıkça okudum. Bizim yıllarca bir poşet 3 çıta ile yapılan uçurtma oysa bir hayat tarzıymış. İnsamlar için büyük bir hobymiş. Nekadar bilmediğim çeşit uçurtmalar varmış oysa. Herkes gibi 2 iplilere bende bittim. Ele yotube deki akrobasi görüntüleri kaç kere izledim anlatamam.
Neyse sonra hayranlığmı anlatmaya devam ederim. Şimdilik site ve Martı Kulübü yöneticilerinden şahsımca gördüğüm eksikleri gidermelrini rica edeceğim. Yada bu konularda beni bilgilendirmelerini.

1. Siteyi yaklaşık 3 gündür inceliyorum. Gördüğüm kadarıyla insanlar özellikle 2004-2006 arası taze hevesle çok sayıda konu açmışve mesajlaşmış. Ama sonraları bu yazışmaların sayısı azalmış. İnsanları canlandıracak yeni fikirlerin üretilmesi gerekiyor sanırım. En önemliside üyelerin bu fikirlere bir şekilde iştirakleri sağlanmalı.

2. 3 gün boyunca sitede okunmadık başlık bırakmama rağmen halla cahilim ve hala kafamda sorular var. Sizlerden ricam Genel in altında Teknik başlıklı bir sabit konu açsanız. Burada uçurtma ile teknik bilgileri bizlerle paylaşsanız. Diyeceksinizki forumda bir sürü teknik bildiren başlık var. Haklısınız var bende hepsini okudum. Ama benim gibi bu konuya yabancı bir kimsenin birşey anlayamadığını sanırım. Bu kısımda temel bilgileri paylaşsak. Mesala düşük rüzgarda hangi tip uçurtmalar kullanılır. Byük rüzgarlarda hangi uçurtmalar kullanılır. Veya uçurtmacılıkta kullanılan kısaltma ve terimlerin manası nedir. Mesala DC uçurtma nedir. mümkünse kısaca anlatıp sitedeki gerekli linklere yönlendirmek.

3. Uçurtma kıyaslamaları. Hangi uçurtma hangi özelliklere sahiptir. Mesala ben akrobasi uçurtmalara bayıldım. Ama bu uçurtmalar hangi tip rüzgarlarda uçar yada maksimum kaç metreye çıkar gibi özelikler bulamadım. Özellikle yükseklik konusuna takıldım. Videosu olan akrobasi uçurrtmaların hepsi yere yakın uçuruluyordu. Hangi özellikdeki uçurtma ne kadar yükseye çıkar gbi konularda kıyaslamalar olursa sevinirim.

4. Malzeme başlığı altında var geniş olarak ama yine buradada kulanılan kumaş naylon çıtalardanda bahsetmek mümkündür sanırım.

Kısacası bu başlık altında bu konuyu hiç bilmeyen biri için temel bilgileri edinmesi. ve tercihini ona göre yapıp başlangıç için yönlendirmesini sağlayan bir kısım olursa sevinirim.

Son söz olarak arkadaşlar internetteki ve burdaki bilgilere dayanarak 6 gen bir uçurtma yaptım ama daha denemdim birazdan oğlumla uçurmaya gideceğiz. Benim gibi kabiliyetsiz ve bu konuda hiç bir bilgisi olmayan birini aranıza kabul ederseniz sevinirim. Eğer üzerime düşen bir şey olursada seve seve yapmaya hazırım. Erzincan'dan herkese tekrar selamlar.
Altan
Site Admin

Rüzgarlara göre uçurtmalar

Post by Altan »

Çok güzel bir mesaj yazmışsınız. Başka şehirlerden gelen mesajlar bizi çok sevindiriyor. Hoşgeldiniz.

Uçurtma çok büyük bir mühendislik konusu sayılmaz. Aslında onun da çok ileri teknikleri Nasa gibi kurumlarca inceleniyor ve geliştiriliyor olmasına rağmen, bizi hobi olarak ilgilendiren kısımları hemen herkesin becerebileceği seviyede. Doğal olarak bahsettiğiniz tarihlerde üyeler bildiklerini yazmaya başladı. Sonrasında yazacak fazla bir şey kalmadığını düşündük. Tabi siz eksiklerimizi belirtmişsiniz. Onları da ekleyeceğiz. Eğer uçurtmaları sevdiyseniz sizden gelecek tecrübeleri ve örnekleri de hevesle bekliyoruz.

Yazdıklarınıza kabaca cevap vermeye çalışayım. Dc dediğimiz uçurtma Delta Conyne. Şekil nedeniyle delta ve Fransız kökeni nedeni ile Conyne ya da ben öyle biliyorum. Uçurtmanın adı bu. Biz kısaca DC diyoruz. Rüzgar tipine göre uçurtmaları düzenlemek iyi bir fikir. Genel olarak ağır malzeme kullandığımız uçurtmalar hafif rüzgarlarda uçamıyor. Örneğin polyester kumaş (tafeta) biraz ağır kalıyor. Uçurtma için kullandığımız ve yurtdışından getirtmek zorunda kaldığımız ripstop kumaşlar ile yapılanlar daha hafifler ve hafif rüzgar için daha uygunlar. Rokkaku, delta, kuş şekilli uçurtmalar genellikle hafif rüzgarda iyiler. Aslında bu uçurtmalar hemen her rüzgarda iyi uçuyorlar. Çok güçlü rüzgarlarda havada sadece iki ipli foil (çıtasız, içi hava ile dolup, kanat formunu alan) uçurtmalar iyi uçuyorlar. İki ipli deltalarda zaten rüzgar gücüne göre yapılmış farklı modeller bulunuyor. Bazı iki ipli deltalarda rüzgarın durumuna göre ayarlar yapabiliyorsunuz.

İki ipli uçurtmaların ipleri fazla uzun yapılmıyor. Aslında biz tek ipli uçurtmalarımızı da çok uzun iple uçurmuyoruz. Rahat uçabilecekleri, ama yerden kocaman ve rahat görülecek seviyede uçurmayı tercih ediyoruz. İki ipli uçurtmalarda 3 boy ip kullanılıyor. Kısa olanlar daha çok az rüzgar ve küçük uçurtmalar için. Orta uzunlukta olanlar en fazla kullanılanı, uzun ipler ise daha çok takım uçuşları için. Güçlü rüzgarlara da uygunlar.

Akrobatik hareketler rüzgarın güçlü olmadığı az-orta rüzgarda daha rahat yapılıyor. Akrobatik uçurtmalar biraz daha farklı bir yapıya sahipler. Dengesiz sayılabilecek, oynak uçurtmalar. Akrobasi kolay sayılmaz. Bolca çalışmak gerekiyor.

Yaptığınız uçurtmaların fotoğraflarını ve deneyimlerinizi bekliyoruz.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
zaferguler

Re: Selam ve Yöneticilerden İstek

Post by zaferguler »

Altan bey verdiğiniz bigiler için teşekkür ederim. Benim sorularım örnek olsun diye sorduğum sorulardı. Yani sadece DC uçurtmasını değil ben tüm uçurtmaları merak ediyorum aslında. Bununla birlikte kumaş çeşitlerini ip çeşitlerini de. Yani kabaca bir anlatım yeri olsa insanlar ilk önce orayı okuyup ne istediklerine karar verir sonra o konuda yoğunlaşırlar diye düşünüyorum. Daha yaptığım uçurtmaı deneyemedim bile ama tahminimce bu gidişle ben hazır uçurtmalara yöneleceğim. yada sizin dediğiniz gibi ikinci el uçurtmalara. Yapma işi bana göre değil sanırım.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Siz merak ettikçe sorun en iyisi. Bilgi birikimi için iyi sorulara ihtiyaç var. Uçurtma yapmayı abartmamak gerek. Gereğinden fazla kalın çıta vb. malzeme kullanmayın, simetriye dikkat edin, ölçüleri titiz bir şekilde alın ve öyle kesin. Mümkün olduğunca basit uçurtmaları deneyin.

İp konusunda yine kısaca bildiklerimi yazayım. İki ipli uçurtmalar için yine yurtdışından gelen iplere ihtiyacımız oluyor. Dyneema vb. ipler. Bu konuda detaylı bilgiler yazılmıştı. Özetle iki ipliler için kullandığımız iplerin en önemli özelliği esnemiyor oluşları ve çok sağlam olmaları. Tek ipliler için çok fazla dert etmiyoruz. Piyasada pek çok farklı amaç için bulunan ipleri deneyebiliriz. Örneğin balık ağı için kullanılan naylon ipler sıkça kullanıyoruz. Bunlar en ucuzları. Biraz daha iyi ip istediğimizde ayakkabı, çanta dikiminde kullanılan ipleri kullanıyoruz. Bunun dışında tek ipli uçurtmalar için özel bir ip ihtiyacımız pek olmuyor. Uçurtma küçükse hafif ve ince, büyükse kalın ve dayanıklı ip kullanıyoruz.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
zaferguler

Post by zaferguler »

Altan bey yaşınız kaç bilmiyorum ama içimden qabi demek geldi. Altan Abi ben artık birşey merak etmiyorum. 3 çıtayı bir araag etirip bir poşet geçiripde uçurtma yapamayan ben neyi merak edeyim. tek ipli bir uçurtma beceremeyen ben kalkmış iki iplilerden bahsedip ve sizin gibi üstadlara mearaklarımı iletiyorum. bugün 3. ve son denememi yaptım. Oğlum bana baba bu uçurtma neden uçmuyor dediğinde bende oğlum bu uçurtma yerden gdenlerden dedim :D 5 yaşındaki çocuk inandı ama ben kendime inanamadım. Hem aşkıum hem şevkim O hatta eksilerde. Verdiğiniz bilgiler için sağolun ama sanırım bu iş bana göre değil. Tüm forumdaki arkadaşlar AEO. Hepininzle tanıştığımıza memnun oldum.
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Bu hiç olmadı. Belki gereğinden fazla basit olduğunu düşünüyorsunuz ve gerektiği kadar titiz davranmıyorsunuz. Biraz özen ile her iş olur. Bu kadar da çabuk vazgeçmeyin. Uğraşmak istemezseniz tamam. Ama insan hemen vaz geçer mi?
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Spectre

Post by Spectre »

Yıl 1997, İngiltereden bir uçurtma kitabı getirttim. Kitap daha çok uçurtmanın tarihinden ve gelişmesinden bahsediyordu. Kitabın sonunda da kutu uçurtma hariç bütün uçurtmaların 2 boyutlu çizimleri vardı. Çizimlerde çlçüde yoktu yüzden cetvelle ölçüpyapmak gerekiyordu. Resim 3 boyutlu olduğu için kutu uçurtmayı yapması kolay oldu. İkinci yaptığım uçurtma ise "Suruga" idi. Ama bir türlü uçmadı. Ters dönüp kafa üstü çakılıyor ve ipi çekersenizde yerde adım atar gibi yürüyordu. Sanırım bu bir yıl kadar böyle gitti. Ta ki internetten uçurtmanın arkasına bir gergi ipi taklanacağını öğrenene kadar. Onun için moralinzi bozmayın. İmkan olsa da yapmasını bilen biri ile birlikte bir tane yapsanız gerisi çok kolay olacaktır. Biz yıllarca babamla yaptığım için altıgen uçurtma yapmak hiç bir zaman problem olmadı.

Ama en önemli şey özen. Acele etmeden ve özenerek yapın. Mutlaka uçacaktır.
İyi Rüzgarlar,
Ferruh Bayşu
http://www.ucurtma.org

Image
Altan
Site Admin

Post by Altan »

Daha önemlisi küçük bey karşısında prestijinizi kaybetmeyin.
Altan Güvenni
Uçucu madde bağımlısı.
Post Reply